Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Успеније Пресвете Богородице у манастиру Светог Николаја у Лозници

Успеније Пресвете Богородице у манастиру Светог Николаја у Лозници

Print Friendly, PDF & Email

На празник Успенија Пресвете Богородице Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Николаја у Лозници код Чачка. Епископу Артемију су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај, архимандрит Варнава (Димитријевић), јеромонах Софроније (Ердељан), јереј Добрица (Чакаревић), јерођакон Паладије (Матић) и јерођакон Онуфрије (Ђурђев). Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 250 „верника. Велики број верника се причестио пресветим и животворним тајнама Христовим.

Након Литургије Владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Пресвете Богомајке принели сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе, чтеци: Бобан Терзић, Зоран Крстић и Драган Тимотијевић, сви из Чачка. За наредну годину пријавили су се: Милка Драгићевић из Београда и Миломир и Бојана Симовић из Горњег Милановца.

Архипастирском беседом присутном народу обратио се Владика Артемије:

„Света Богородица је изабрана од Бога да буде посредница између Бога и рода људскога. Она се удостојила, својим животом, својом чистотом и својом вером да постане Мајка Сина Божјега, Господа Исуса Христа. Од самог њеног зачећа и рођењем, она је цео свој живот посветила Богу. И када је била у храму на васпитавању, и када је примила благовести Светог Архангела Гаврила да ће родити Сина Божјега. И када је родила  Господа Христа и кроз цео свој живот она је била, оно што је сама рекла Архангелу Гаврилу: „Ево слушкиње Господње“.

Она је заиста целим својим животом била слушкиња Господња, предавши себе и цео свој живот и све своје у руке Божије. Наравно, она као мајка, је састрадавала са својим Сином, али је и то препуштала вољи Божијој, јер је знала да се ништа у животу човека не дешава без воље Божије. И благо ономе који има такву веру, да све што Бог допусти прима као из Божије руке, знајући да је то за неко наше вечно добро. У моменту, када се нешто догађа ми не знамо зашто се то догодило, а нама је онда то некад и тешко и необично, можда некад и бунтујемо због тога, али Света Богородица није тако радила, него је била сва предана Богу. И она која је цео свој живот провела са Сином својим Господом Христом, она није много причала, она није много речи оставила иза себе, познате су њене четири речи, која је на свадби у Кани Галилејској рекла слугама: “Све што вам каже учините“.

Нема хришћанина који се најчешће не помоли Пресветој Богородици, не призове Њу упомоћ: „Пресвета Богородице спаси нас, Пресвета Богородице помилиј и помози ми“. И тако у муци и невољи ми призивамо Пресвету Богородицу, а она нас чује. Она прима наше молитве и на рукама својим пречистим износи пред свога Сина са својим молитвама за нас, и тако нам измољава милост Божију нама грешнима и недостојнима.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

 

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.