Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Храмовна слава у манастиру Светих српских просветитеља у Колумбусу (САД)

Храмовна слава у манастиру Светих српских просветитеља у Колумбусу (САД)

Print Friendly, PDF & Email

Манастир Светих српских просветитеља је мушки манастир Епархије рашко-призренске у егзилу који се налази у Колумбусу, недалеко од Детроита, у савезној америчкој држави Мичиген. У недељу, 27. августа/9. септембра, манастир је свечано прославио своју храмовну славу.  Тим поводом Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије. Епископу Артемију су на Литургији саслуживали: протосинђел Бенедикт (Прерадовић), протосинђел Дамјан (Ковачевић), протојереј Стефан (Икономовски) и јерођакон Дионисије (Морачанин). Овом свештеном сабрању присуствовало је око 100 верника из Америке и Канаде. Неки од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

Након Литургије Владика Артемије је извршио чин резања славског колача које су, у част светих српских просветитеља, принели братство манастира и овогодишњи домаћин славе Жељко Митровић из Виндзора (Канада). За идућу годину пријавио се Милан Ћелић, такође из Виндзора.

Пригодном беседом присутном народу обратио се протојереј Стефан:

„Данас прослављамо оне који су светлост свету и светлост роду српскоме. Род српски је светородан. Има више светих Срба на небу него што их је овде несветих остало на земљи. Не меће се упаљена светиљка под кревет него на сто па онда светли свима који су у кући. Дакле, „тако да се светли светлост ваша пред људима, да виде ваша добра дела и прославе оца вашега који је на небесима“. Ове је речи чуо Свети Сава, родоначелник наш, и чули су сви архиепископи и патријарси српски од њега до дана данашњега. Они који су кренули за Господом Христом схватили су шта значе речи: „Будите свети јер сам ја свет. Будите савршени као што је савршен Отац ваш небески“. Све ове речи они су слагали у своја чиста срца и онда су испуњавали заповести Божје, не полутански, нису бирали само оне заповести које им се свиђају а остале одбацивали, него су извршавали све Божје заповести у пуноћи закона Господњег, јер Господ рече: „Онај ко ме љуби, држаће заповести моје и ја ћу га љубити и Отац ће га љубити и уселићемо се у њега.“ Дакле, човек, његово срце, постаје трон  Божји. Сам се Бог, који је љубав усели у њему и онда из таквога човека светли се светлост пред људима, јер Он је „светлост од светлости“ како га исповедамо у Символу вере“, – нагласио је отац Стефан.

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба