Почетна / ЕПАРХИЈА / Часопис "Свети Кнез Лазар" / Избор Текстова / Епископ Артемије: Светом Архијерејском Синоду

Епископ Артемије: Светом Архијерејском Синоду

Print Friendly, PDF & Email

Извор: СВЕТИ КНЕЗ ЛАЗАР, ГОДИНА 2000, БРОЈ 3 (31), СТРАНЕ 5-6

Преко Информативне службе Српске Православне Цркве за 27. јули 2000. године, дошла нам је до руку „Заједнпчка декларација делегације Српске Православне Цркве и делегације Комисије бискупских конференција Европске Уније (СОМЕСЕ)“ донете у Београду 17. јула 2000. године, под насловом „Три дана наде“.

Читајући поменуту Декларацију, неке ствари су нам остале нејасне, те молимо Свети архијерејски синод да нам их разјасни.

1. Тако, у првом пасосу Декларације, почетак друге реченице гласи: „У заједничкој молитви…“, а у задњем пасосу, стоји још јасније: „Три дана смо се заједно молили…“. Остаје нејасно којом су се то „заједничком молитвом“, и то „три дана молили“ потписници ове Декларације? И – на основу којег Канона Васељенских или помесних Сабора? И – којег су од Светих Отаца Цркве Православне следили у таквим молитвама?

2. Под тачком 2. Декларације износи се заједничка нада „да ће процес европеизације Европске Уније бити настављен и да ће Европа убудуће моћи да дише са оба своја плућна крила“. Потпуно је нејасно која су то „два плућна крила“ Европе? А у многоме нас подсећа на екуменистичку теорију о „будућој уједињеној Цркви“, где ће Православна и Римокатоличка „Црква“ представљати „два плућна крила“ једног и истог богочовечанског организма – Цркве Христове.

3. Под тачком 3. Декларације, потписници исте тврде: „Овде осећамо да смо као представници Цркве позвани да…“ не прецизирајући коју „Цркву“ они заједнички представљају, да би у задњем пасосу Декларације тврдили да „Наше Цркве имају заједничку одговорност за будућност“. Остаје нејасно да ли потписници Декларације представљају „једну“ (коју) или „више“ (које) Цркава?

Поред објашњења на горе наведене три дилеме, које молимо да добијемо од Светог синода, имамо још једно питање на које очекујемо одговор.

Наиме, у Саопштењу за јавноет Информативне службе Српске Православне Цркве за 21. јули 2000. године, помиње се на више места „Македонска Православна Црква“, иако постоји одлука Светог архијерејског сабора да се та верска организација у БЈРМ – званично назива „Такозвана Македонска Православна Црква“, будући да ни од кога још није призната као једна од помесних Православних Цркава. Користећи пак терминологију као у ИССПЦ, бојимо се да у најмању руку уводимо збрку појмова и погрешно информишемо нашу црквену јавност. Или је пак Такозвана МПЦ неком одлуком призната као МПЦ о чему ми нисмо до сада упознати?

Очекујући одговор и разјашњења горњих недоумица, остаје Светом архијерејском синоду одан у Господу

Епископ рашко-призренски
и косовскометохијски
+ Артемије