Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Света Петка свечано прослављена у Бадовинцима и Метлићу

Света Петка свечано прослављена у Бадовинцима и Метлићу

Print Friendly, PDF & Email

Преподобној матери нашој Параскеви – Петки, посвећен је манастир Епархије у егзилу у селу Метлићу код Шапца. Манастир је добио име Нова Петковица. С обзиром да је манастир у изградњи сестринство манастира своју небеску заштитницу литургијски прославља у манастиру Светог Краља Милутина у Бадовинцима. Овде је празник Свете Петке (14/27. октобар) свечано прослављен Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије. Епископу Артемију су на Литургији саслуживали: архимандрит Варнава (Димитријевић), протосинђел Игњатије (Станић), јеромонах Симеон (Весић), јеромонах Сава (Мирковић), јерођакон Паладије (Матић) и јерођакон Теоктист (Вуловић). Присутно је било око 100 светосаваца. Неки од њих су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије Владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које је у част Свете Петке принела монахиња Параскева из сестринства манастира Светог Никите Ремезијанског у Вргудинцу.

Након кратког послужења у манастирској трпезарији сви присутни упутили су се у манастир Нова Петковица у Метлићу, како би заједно са настојатељицом монахињом Теодором и њеним сестринством прославили храмовну славу. Владика Артемије је овде пререзао славски колач који су у част Свете Петке принели сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе: Зоран Живковић из Предворице и Марина Станић из Шапца. За идућу годину пријавио се Бранислав Којић из Шапца.

Владика Артемије је потом уручио захвалнице добротворима манастира: Зорану Живковићу из Предворице и Марини Станић из Шапца.

Ово дивно светковање Преподобне мати наше Параскеве настављено је трпезом љубави коју су припремили сестринство манастира, овогодишњи домаћини славе и верници при поменутим катакомбама. У току трпезе љубави од стране најмлађих светосаваца приређен је пригодан програм.

Напоменимо и то да је у петак, 13/26. октобра, уочи празника, у манастиру Светог краља Милутина, настојатељ овог манастира јеромонах Симеон (Весић) одслужио парастос пострадалим Србима убијеним од комуниста на Шабачком мосту на Свету Петку, октобра 1944. године. Том приликом је убијено неколико хиљада Срба. Недалеко од места убиства касније је саграђена мала црква Свете Петке.

 

Инфо служба