Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослављен имендан Владике Артемија

Прослављен имендан Владике Артемија

Print Friendly, PDF & Email

Светог Великомученика Артемија Света Црква прославља 20. октобра (2. новембра). Овај дивни сведок васкрслог Господа Исуса Христа је небески заштитник Његовог Преосвештенства Епископа рашко-призренског у егзилу Г.Г. Артемија. Свог небеског заштитника Епископ Артемије је свечано прославио у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву.

На дан празновања Светог Великомученика Артемија у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског служена је Света Архијерејска Литургија. Светом Архијерејском Литургијом началствовао је Епископ Артемије уз саслужење Хорепископа: Николаја, Максима и Наума и више свештенослужитеља епархије. Овом радосном литургијском сабрању присуствовало је бројно монаштво епархије и око две стотине светосаваца из разних крајева наше земље. Неки од њих су се и сјединили са Господом Христом кроз Свето Причешће.

У току Литургије Владика Артемије је у чин јереја рукоположио ђакона Бранка Јованчевића.

Чин освећења славског колача и благосиљања жита обавио је Владика Николај, који се потом присутнима обратио архипастирском беседом:

„Благодат Духа Светога нас сабра у овој светињи која је посвећена Преподобном Ави Јустину Ћелијском, а на дан светог великомученика Артемија, чије име носи наш свети Владика, наш духовник, наш Ава – Владика Артемије, који је заштитник његов, коме се он моли и коме се ми молимо данас.

Наш владика Артемије угледао се животом својим и свим подвигом својим на свога заштитника, и он има велику веру у Господа Исуса Христа, коју је исповедао и исповеда. И он има свету ревност за веру и за Свето Јеванђеље, и он има велику храброст као и свети великомученик Артемије који је у своје време сведочио Васкрслога Господа Исуса Христа. Тако и у ово време, и у свако време постоје угодници Божији, који сведоче Васкрслога Господа Христа и који бивају гоњени. Наиме, „ко год хоће побожно да живи у Господу Исусу Христу биће гоњен„.

Црква Христова је стуб и тврђава Истине и ми заједно са својим духовником, са светим Владиком Артемијем, боримо се, боримо се за ту Веру Православну да је сачувамо неокрњену, чисту, целовиту, онакву какву смо је и примили од светих предака наших, а они од светих отаца Цркве Божје, све до светих апостола и Господа Христа. И да благодаћу Светога Духа очистимо себе од сваке прљавштине тела и духа и да на реч и на благослов Владике Артемија увек изговоримо – нек је благословено, Аво. Нек је благословено име Господње од сада и до века, Амин. Аво, срећан имендан и благословите!“

Након Литургије уприличена је трпеза љубави за све присутне. Пригодном беседом се овом приликом обратио Владика Максим. На крају се речима захвалности Богу на свему и својим гостима на присуству и честиткама обратио и Владика Артемије. Хор „Преподобни Јустин Ћелијски“ је својим пригодним програмом додатно украсио славље.

Свечано празновање Светог Великомученика Артемија у Барајеву завршено је заједничким фотографисањем.

Инфо служба