Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Катакомба у Бадовинцима свечано прославила своју храмовну славу

Катакомба у Бадовинцима свечано прославила своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

Светом краљу Милутину посвећен је мушки манастир Епархије рашко-призренске у егзилу у Бадовинцима. На дан када Света Црква прославља овог великог задужбинара и ревнитеља Праве Вере, 30. октобра/12. новембра, овај предивни манастир је свечано прославио своју храмовну славу. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслужење: Његовог Преосвештенства Хорепископа новобрдског и панонског Г.Г. Максима, архимандрита Варнаве (Димитријевића), протосинђела Варсануфија (Стошића), протосинђела Иринеја (Ристића), протосинђела Романа (Папића), протосинђела Прохора (Ацковића), јереја Славена (Стевановића), јереја Синише (Ђурина), јереја Бранка (Јованчевића), јерођакона Паладија (Матића), јерођакона Пајсија (Марковића) и јерођакона Теоктиста (Вуловића). Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 180 верника из разних крајева наше отаџбине. Неки од њих су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије Владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Светог краља Милутина принели манастирско братство и овогодишњи домаћини славе: Драгомир Лазић, Бобан Благојевић и Велимир Симић, сви из Брањева (Република Српска). За наредну годину јавили су се Нада Миљановић из Бијељине, Јелена Петровић из Шапца и Миладин и Милена Вуловић из Горњег Милановца. Јерођакон Теоктист, сабрат овог мaнастира, данас је прославио свог небеског заштитника, светог краља Драгутина, у монаштву Теоктиста.

У својој архипастирској беседи Владика Максим је између осталог рекао:

“Свети Немањићи нама Србима, посебно овом поколењу јасно показују који је био програм и план њиховог рада. У данашњем савременом свету, у данашњој јадној Србији постоји пуно разних политичких странака и организација. Сви се хвале некаквим својим статутима, политичким програмима, страначким, партијским, а Свети Немањићи нам показују који је био тај узвишени, а такође, у истој мери успешни и вечити њихов програм а то је Свето Јеванђеље Христово. То је тај узвишени, пре свега духовни, есхатолошки, спасоносни, историјски и надисторијски програм који су следили. Али програм који нам дарује одговоре и на сва питања на која ми наилазимо, и ми савремени Срби. Програм који нам даје праве и спасоносне одговоре на сва политичка, социолошка и сва лична питања на која ми православни Срби у данашњем свету у нашем животу можемо наићи. Свети Немањићи су просто једно отеловљење тог јеванђелског програма Богочовека Христа. Цео њихов живот био је испуњавање тог јеванђелског, узвишеног, спасоносног програма. И од тог њиховог личног подвига у јеванђелском живљењу освештавала се читава наша земља која им је била поверена. Они су се трудили да иду за Христом и њих је као такве народ препознао и познао као истинске слуге Божије и пратио их и ишао за њима.“

Празнично славље настављено је трпезом љубави.

Инфо служба