Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / У манастиру Светог архангела Михаила у Нишу свечано прослављена храмовна слава

У манастиру Светог архангела Михаила у Нишу свечано прослављена храмовна слава

Print Friendly, PDF & Email

Манастир Светог архангела Михаила у Нишу је мушки манастир Епархије рашко-призренске у егзилу. Своју храмовну славу – Аранђеловдан (8/21. новембар) манастир је и ове године прославио веома свечано Светом Архијерејском Литургијом. Свету Архијерејску Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслужење: архимандрита Варнаве (Димитријевића), јеромонаха Хризостома (Јовановића), јереја Добрице (Чакаревића) и јерођакона Паладија (Матића). За певницом су појале монахиње из манастира Светог Никите Ремезијанског у Вргудинцу. Литургији је присуствовало око 150 верника из свих крајева наше отаџбине. Неки од њих су се сјединили са Господом Христом кроз Свето Причешће.

Након Литургије Владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су принели братство манастира и овогодишњи домаћини славе Мирослав и Златица Стаменковић из Ниша и Стефан Недељковић из Прокупља. Свечари Светог архангела Михаила су овом приликом били и монахиња Михаила, настојатељица манастира Светог Никите Ремезијанског у Вргудинцу и монах Михаило, сабрат катакомбе у Нишу. Они су своја монашка имена добили по Светом архангелу Михаилу. За следећу годину пријавила се Снежана Видовић из Ниша.

У својој архипастирској беседи Владика Артемије је поучио своју паству:

“Велики је празник, браћо и сестре, и велика је утеха нама људима када знамо да имамо своје молитвенике на небу у лику светих архангела и ангела. Али и ми на земљи који живимо треба да се угледамо на њих и да живимо слично њима, а то је да увек и свуда вршимо и чинимо само Божију вољу, оно што је Бог благословио, заповедио и што је Богу мило и драго. По томе ћемо бити слични небеским силама, јер тамо они не врше своју вољу него само вољу Господњу пред којим они предстоје и служе. Нека Бог молитвама Светог Архангела дарује и нама снаге  да истрајемо на путу којим смо кренули.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне коју су припремили братство манастира и овогодишњи домаћини славе. Том приликом мали светосавци при катакомби су извели пригодан програм.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.