Почетна / КАТАКОМБЕ / Прослава Никољдана, Крсне славе Епископа Артемија, у Лозници код Чачка

Прослава Никољдана, Крсне славе Епископа Артемија, у Лозници код Чачка

Print Friendly, PDF & Email

Спомен дивног угодника Божјег и великог заштитника рода хришћанског, Светог оца нашег Николаја Мирликијског Чудотворца (6/19. децембар), свечано је прослављен у свим катакомбама епархије у егзилу. Најсвечаније је било у његовом манастиру у Лозници код Чачка. Овде је своју Крсну славу прославио Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије а свој имендан Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај. Међу бројним свечарима Светог Николаја били су и настојатељица ове свете обитељи – игуманија Сара, неколико сестара обитељи и ктитор манастира Милоје Стевановић.

Свету Архијерејску Литургију служио је Епископ Артемије уз саслужење: Хорепископа Николаја, Хорепископа Наума, архимандрита Варнаве (Димитријевића), архимандрита Пантелејмона (Јовановића), јеромонаха Софронија (Ердељана), јеромонаха Макарија (Кипљукса), јерођакона Паладија (Матића) и јерођакона Дионисија (Морачанина). Овом Литургијском сабрању присуствовало је око 150 верника. Већи број верника се причестио пресветим и животворним Тајнама Христовим.

Након Свете Литургије Владика Артемије је обавио чин резања славског колача и благосиљања жита које су принели поменути славари Светог Николаја.

Архипастирском беседом присутном монаштву и народу обратио се владика Наум. У својој беседи владика је говорио о Светом Николају као о светитељу који се много више прославља у Цркви Божјој од многих мученика, учитеља Цркве и монаха пустиножитеља. Као разлоге за то владика је навео истину да је Свети Николај по намери био и мученик и пустиножитељ али да га је Господ сачувао од страдања за име Његово и његове подвиге учинио јавним да би се многи, његовим заузимањем, избавили од душевне и телесне смрти, и да би се кроз његова безбројна доброчинства и пример врлинског живота прославио Бог и многе душе Господу принеле као чиста жртва. „Величина једног светитеља пред Богом мери се по броју душа које је он привео Богу. Велики је број душа Свети Николај принео Богу као чисту жртву“, – нагласио је Владика. Као разлог великог поштовања светитеља владика је навео и многе „књиге“ које је Свети Николај написао на таблицама људских срца кроз дела милосрђа и љубави, исцељења од душевних и телесних болести, помоћ људима у сну и на јави, на мору и копну.

Уследила је трпеза љубави за све присутне коју су припремили славари Светог Николаја.

Инфо служба