Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Свети архиђакон Стефан у Бадовинцима

Свети архиђакон Стефан у Бадовинцима

Print Friendly, PDF & Email

На трећи дан Божића, на празник Светог првомученика и архиђакона Стефана, 27. децембра/9. јануара, Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог краља Милутина у Бадовинцима. Владици Науму су на Литургији саслуживали: протосинђел Игњатије (Станић), јеромонах Симеон (Весић), јерођакон Дионисије (Морачанин) и јерођакон Теоктист (Вуловић). Литургији је присуствовало око 50 верника.

Након Свете Литургије Владика Наум је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита, које је у част Светог архиђакона Стефана, принео настојатељ манастира јеромонах Симеон.

Уследила је архипастирска беседа Владике Наума о тајни ваплоћења Сина Божјег и врлинама Светог Стефана:

“Ево, данас славимо једног великог угодника Божијег, светог првомученика и архиђакона Стефана који је заиста личио на Спаситеља свога. Одбацио сваку црту ђаволску – гордост, непослушност, неверје, сластољубље, славољубље и украсио се јеванђелским врлинама – вером, љубављу, смирењем, кротошћу, уздржањем. Заиста, личио је на Господа свога у правој мери. Ево, он, будући обновљен човек, говори својим сународницима да су они богоубице, да су убили Спаситеља свога, Месију којега су толико чекали. Због таквих његових речи они га, у злоби својој, осудише на смрт, на каменовање. И док је он био под камењем, под ударцима својих сународника, небо му се отворило а он рече: “Гле, видим Сина Човечијег како стоји с десне стране Бога.“ То је његова чиста душа видела и објавила својим сународницима. Нису то прихватили, напротив, као богохулника и хулитеља Мојсејевог закона, убили су га. Тако је свети Стефан постао први мученик за Христа.“

Трпезу љубави за све присутне приредио је јеромонах Симеон са својом у Христу братијом.

Инфо служба