Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Света Три Јерарха – монашење

Света Три Јерарха – монашење

Print Friendly, PDF & Email


Благодатни дарови Света Три Јерарха
Епархији рашко-призренској у егзилу

Три велика Јерарха Цркве Божије и учитељи монаха Василије Велики, Јован Златоусти и Григорије Богослов, на дан када их Црква саборно прославља, донели су епархији рашко-призренској у егзилу богате дарове из својих небеских ризница: новог клирика и четири нова монаха. Празнично светковање њиховог заједничког спомена у манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима започело је Великим вечерњем на коме је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г. Артемије.

Преосвећеном Владици саслуживали су Јереј Небојша (Стевић), доскорашњи парох из Гаја (Епархија банатска), Јеромонах Варсануфије (Стошић), настојатељ обитељи, Јеромонах Иринеј (Ристић) и Јерођакон Дамјан (Ковачавић). Празничној служби присуствовало је бројно прогнано монаштво распете Епархије и око 500 верника из свих крајева Србије. На крају службе Владика је у чин мале схиме замонашио искушенике Драгана (Младеновића), Дејана (Стојановића), Марка (Јовановића) и Александра (Стопу) давши им монашка имена Василије, Григорије, Хризостом и Арсеније. Новопострижени монаси чланови су црноречког братства у егзилу а привео их је Архимандрит Николај (Николић), настојатељ у егзилу истоимене обитељи. После обављеног монашења Владика Артемије се присутнима обратио пригодном беседом (беседа се налази у прилогу).

На сам празник Владика Артемије је служио Свету Архијерејску Литургију у препуном храму Светог Јована Крститеља уз саслужење десетак свештенослужитеља. Међу њима се по први пут нашао свештенослужитељ који не припада прогоњеном монаштву. Ради се о Јереју Небојши (Стевићу), доскорашњем клирику Епархије банатске и, нешто раније, Епархије шумадијске, који и сам носи ране прогона од стране лажних пастира – нарушитеља Светог Предања. На Светој Литургији са Христом су се, кроз Свето Причешће, сјединили новопострижени монаси и бројни верници који су се за овај свети сусрет са Господом спремали постом, молитвом и исповешћу.

После Свете Литургије Владика је пререзао колач принесен у славу Света Велика Три Јерарха а за живот, здравље и напредак у духовном животу новопострижених монаха Василија, Григорија и Хризостома који су по овим Светим великим јерарсима и добили своја монашка имена. На крају се Владика обратио сабрању верних својом архипастирском беседом (беседа се налази у прилогу).

Нагласимо у овом прилогу и то да је Јереј Небојша (Стевић), од овог празничног дана и званично прешао у клир Епархије рашко-призренске у егзилу. Главни разлог његовог преласка је јавно декларисање Патријарха Иринеја као екуменисте. Овај ревнитељ Истине и чувар Светосавског Предања и новопострижени монаси представљају благодатне дарове Тројице Великих Јерараха Цркви у прогону.

Нека би дао Бог да пламен ових пет „молотовљевих коктела“, бачених руком великих бораца за чистоту Православља на дан њиховог саборног прослављања, изазове пожар у коме ће за сва времена нестати свејереси екуменизма и папизма. Амин. Боже дај.

Овде можете прочитати транскрипт беседе изговорене на монашењу у Љуљацима уочи празника света Три Јерарха.

Овде можете прочитати транскрипт беседе изговорене на Литургији за празник света Три Јерарха.