Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Теодорова субота у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског

Теодорова субота у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског

Print Friendly, PDF & Email

uoltaru3На Теодорову суботу, 6/19. марта 2016. године, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г. Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву, уз саслужење архимандрита Варнаве (Димитријевића), архимандрита Наума (Мирковића), протосинђела Игњатија (Станића), јереја Жељка (Јовановића) и јерођакона Паладија (Матића). Овом свештеном Литургијском сабрању присуствовало је око 200 светосаваца из различитих крајева Србије. Већина  се на Литургији сјединила са Господом кроз Свето Причешће.

У својој архипастирској беседи Владика је говорио о Светој Тајни Причешћа као најприснијем сједињењу са Господом Христом, о светом посту као узди тела и бањи душе, као и о насушној потреби доброчињења ближњима.

Након Свете Литургије одслужен је парастос православним Србима пострадалим у мартовском погрому 2004. године на Косову и Метохији. Осврнувши се на тај злочиначки акт шиптарских терориста Епископ Артемије је нагласио:

„Тај погром сваке године обележавамо 17. марта, када је и почео. Тада је за два дана пострадало осамнаест наших православних људи на Косову и Метохији.  Многи су тада повређени, преко осам стотина кућа је спаљено, тридесет и пет цркава је уништено и спаљено за та два дана. Али, пошто је ове године 17. март био у прошли петак, пре два дана, када се по правилу Цркве парастоси не врше, ми, ове године, данас вршимо парастос свим жртвама пострадалим од руку злочинаца. Молимо се Богу, да Бог прими њихове душе у рајско насеље а нама да дарује снаге и милости да поново дочекамо наше слободно Косово и Метохију и да се вратимо тамо где смо били пре овога погрома. Амин!“

Уследила је трпеза љубави за све присутне у манастирској трпезарији.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.