Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Манастир Светог Саве у Жеровници свечано прославио своју храмовну славу

Манастир Светог Саве у Жеровници свечано прославио своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

Светом Сави, првом Архиепископу српском, посвећен је мушки манастир Епархије рашко-призренске у егзилу у Жеровници на северу Косова и Метохије. На дан када Света Црква прославља овог најдивнијег сведока Христовог из рода нашег, 14/27. јануара, овај манастир је свечано прославио своју храмовну славу. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај уз саслужење јереја Игора (Данчетовића). Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 100 верника из разних крајева наше отаџбине. Неки од њих су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије Владика Николај је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Светог Саве принели настојатељ манастира, протосинђел Евтимије (Милентијевић) и овогодишњи домаћини славе: Владета и Мирјана Вуловић из Звечана, Слободанка Ракић из Прилужја и Снежана Петрушић из Лешка. За наредну године пријавили су се: Јереј Игор и Дубравка Данчетовић из Звечана, Љубиша и Драгана Милетић из Звечана и Тихомир и Ивана Ђелошевић из Лепосавића.

У својој архипастирској беседи Владика Николај је указао на достојанство којим нас је Свети Сава почаствовао, тиме што смо православни и што бранимо Праву Веру, у данашњем тешком времену када многи људи одлазе на разне странпутице.

Потом је Владика Николај доделио захвалнице добротворима манастира. Захвалнице су добили: Бобан и Биљана Новаковић, Илија Ковачевић и Филип Миладиновић,  сви из Косовске Митровице. Захвалнице су додељене за испољену делатну љубав у борби за очување чистоте светог Православља и за ревност према храму Божијем и његовом благољепију.

Празнично славље настављено је трпезом љубави у ресторану у Звечану. У току славске трпезе мали светосавци из катакомбе приредили су пригодну светосавску приредбу. Уследила је подела пригодних поклона присутној дечици које је припремио Верољуб Петронијевић. Овим гестом љубави завршено је празновање Светог Саве, храмовне славе у манастиру Светог Саве у Жеровници.

Инфо служба