Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Свети Максим Исповедник свечано прослављен у Кули

Свети Максим Исповедник свечано прослављен у Кули

Print Friendly, PDF & Email

Спомен Преподобног Максима Исповедника (21. јануар/3. фебруар) свечано је прослављен у минулу недељу у манастиру Свете Тројице у Кули Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије. Епископу Артемију су саслуживали: Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим (који је по светом Максиму добио своје монашко име), Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум, архимандрит Варнава (Димитријевић), протосинђел Висарион (Шуловић), протосинђел Прохор (Ацковић), јеромонах Хризостом (Јовановић), јеромонах Никодим (Малешевић), јереј Славен (Стевановић), јереј Синиша (Ђурин), јерођакон Паладије (Матић), јерођакон Пајсије (Марковић) и јерођакон Дионисије (Морачанин). Литургији је присуствовало око 200 верника. Неки од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

Након Литургије Владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које је у част свог небеског заштитника, Преподобног Максима Исповедника, принео Владика Максим. Уследила је кратка беседа Владике Артемија у којој је слављенику честитао имендан и пожелео му да му Свети Максим буде путовођ и заштитник на животном путу. Пригодном архипастирском беседом присутнима се обратио и Владика Наум. У својој беседи Владика Наум је говорио о вери и смирењу као врлинама које, као два духовна крила, узводе душу која их поседује на небо, као и о подвигу исповедања вере Светог Максима Исповедника у седмом веку, када су сви патријарси и епископи Цркве Божје пали у душегубну јерес монотелитства. На крају своје беседе Владика Наум је честитао имендан Владици Максиму уз молитвену жељу да му Господ подари богатство врлина и добрих дела.

Уследила је трпеза љубави за све присутне. Том приликом је хор при овој благодатној катакомби извео пригодан програм. Владика Максим се потом беседом обратио свима присутнима захваливши свима на честиткама и присуству.

Инфо служба