Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Монашење у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву

Монашење у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

На Великом вечерњу, уочи празника светог Григорија Богослова, 25. јануара/7. фебруара, у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије замонашио је у чин мале схиме искушеника поменутог манастира, Милована (Чворовића) из Београда.

Новопостриженом монаху Владика је дао ново монашко име – Стефан (по светом Деспоту Стефану Лазаревићу (19. јул/1. август)).

Потом се Владика Артемије обратио пригодном беседом:

“Ево, браћо и сестре, и драга братије овога манастира, вечерас имасмо једно велико славље, славље за дан светога Григорија Богослова и славље што овај манастир вечерас добија новога брата, монаха Стефана, молитвеника пред престолом Божијим за себе, за братију манастирску и за цео наш српски народ.

Као што је свети Стефан Лазаревић после љуте Косовске битке преузео бригу о своме народу, тако и монах Стефан који је понео његово свето име, и он је дужан да брине о свима, а пре свега о својој души, о оним врлинама које красе монаха на путу његовоме ка Царству небескоме. То је: смирење, трпљење, послушност, молитва и остало што уз то иде.

Нека би Господ благословио овај свети манастир, ову свету обитељ посвећену Преподобном Јустину Ћелијском, нека би благословио сво братство овога манастира и да Господ благослови и новога монаха оца Стефана и да благослови Господ да се број оних који се спасавају умножава из дана у дан, из месеца у месец, из године у годину.

Људи кад посеју жито у земљу чекају неколико месеци да оно стаса за жетву. То бива обично посред лета. А ево, за Господа нема ни лета ни зиме. Он у свако доба сабира плодове у житницу своју, било усред лета или усред зиме као што је то вечерас било.

Нека Господ даје снаге и свима нама да истрајемо на нашем путу, путу исповедања праве, спасоносне Вере. Да се молимо за оца Стефана да га Господ укрепи на његовом монашком путу, на вршење заповести, обећања које је дао Господу, а њега да укрепи да се моли за све нас, да би смо се сви, када дође време свакоме, нашли заједно у Царству Христа Бога нашега и тамо са свима светима славили Оца и Сина и Светога Духа сада и увек и у векове векова. Амин. Нека је срећно и благословено.“

За све присутне братство манастира је приредило трпезу љубави.

Инфо служба