Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Недеља Православља у Љуљацима

Недеља Православља у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

vladika104„И бранећи ту живу Икону Божју у овоме свету
Православна Црква је одбранила човека,
одбранила је Христа као човека“
Свети Јустин Ћелијски

У прву недељу Часног поста, када Света Црква слави победу над иконоборачком јереси, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу Г. Артемије служио је Свету архијерејску Литургију у манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима уз саслужење архимандрита Варнаве (Димитријевића), протосинђела Варсануфија (Стошића), јеромонаха Мартинијана (Ђурђевића) и јерођакона Паладија (Матића). У току Свете Литургије Епископ Артемије је у чин јерођакона рукоположио сабрата поменуте обитељи монаха Онуфрија (Ђурђева).

После Свете Литургије одржана је Литија са светим иконама око манастирског храма. По повратку Литије у храм, одржан је молебан предвиђен за Недељу Православља, где су узнете молитве Господу за обраћење оних који су заблудели и отпали од Православне Цркве.

У својој веома надахнутој архипастирској беседи Владика Артемије је говорио о победи Православља над иконоборачком јереси, при чему се осврнуо и на свејерес екуменизма:

„И данас се Црква бори са једном опаком јереси, са јересју екуменизма,  која не негира само једну догму, једну истину хришћанске вере православне, него негира све, све релативизује, све ниподаштава, све умаловажава, и то је у ствари једна нова вера која нема никакаве заједнице са Црквом Божјом, са вером коју нам је Господ Христос донео и предао“.

Празновање победе Православља над свим јересима у љуљачкој обитељи завршено је трпезом љубави коју је за све присутне приредило манастирско братство.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији