Почетна / АРХИВА / Освећење звона у манастиру Светог Стефана деспота Српског у Крњеву

Освећење звона у манастиру Светог Стефана деспота Српског у Крњеву

Print Friendly, PDF & Email

Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум осветио је, на празник Првог и другог обретења главе Светог Јована Крститеља (24. феб./9. март), ново звоно за храм Светог Стефана деспота Српског у истоименом манастиру у Крњеву. Владици Науму су овом приликом саслуживали: настојатељ обитељи јеромонах Јаков (Купрешак), јереј Игор (Матијевић), јереј Ивица (Тасић) и јерођакон Дионисије (Морачанин). Чину освећења присуствовало је монаштво епархије и тридесетак верника.

Након освећења звона Владика Наум је одржао пригодну беседу. У својој беседи владика је најпре пренео оцу Јакову и окупљеним верницима архипастирски благослов и поздраве Његовог Преосвештенства Епископа рашко-призренског у егзилу Г.Г. Артемија, са чијим је благословом освећење и обављено, а затим је говорио о црквеном звону као својеврсном апостолу који позива на молитву и усрдну службу Богу и симболу унутрашњег звона наше душе – савести. 

Уследила је трпеза љубави за све присутне у току које је звоно подигнуто на звоник. Звоно се први пут огласило при испраћају Владике Наума из ове свете обитељи.