Почетна / АРХИВА / Интервју Владике Максима за телевизију „ТВ Арс Медија“

Интервју Владике Максима за телевизију „ТВ Арс Медија“

Print Friendly, PDF & Email

У наредном прилогу доносимо интервју Његовог Преосвештенства Хорепископа новобрдског и панонског Г.Г. Максима за телевизију „ТВ Арс Медија“. Интервју је објављен 2. априла 2019. године.

Уредништво

 

 

 

Из беседе: 

„/…/ Главни проблем јесте индиферентност нашег народа према вери, према духовном. Бојим се да је комунизам допринео томе, да у суштинском ставу савремених Срба влада материјализам, а да је овај савремени капитализам тај материјализам само надоградио, придодао, пренагласио, акцентовао. И у таквим околностима, нажалост, народ је постао духовно успаван. То је наш владика Артемије приметио још 2009. на једном од последњих његових предавања на Косову, у Митровици. И тад је он изнео јако добро виђење и запажање да су три највећа непријатеља данашњих Срба: индиферентност, глобализам и екуменизам. /…/”

„/…/ Савремена ситуација у Србији је један врло замршен чвор. И све је повезано једно са другим.  У ком смислу? Издаја Косова јесте само политичка пројекција те издаје вере православне која се догађа у врху Српске православне цркве. Да није дошло до те издаје вере, не би ова издаја Косова данас била тако близу, од стране државног врха, режима владајућег. Јер, постојало је много новинских чланака на ту тему. Један који има најинтересантнији назив гласи да је Патријарх својевремено окадио Бриселски споразум. Ми видимо да је та такозвана одбрана Косова и Метохије од стране Патријаршије, од стране Патријарха и осталих епископа, врло анемична. Они пишу саопштења, можемо рећи слободно, реда ради, како би пред народом заправо опрали руке, а на самом делу се ни једног момента не сукобљавају са главним актерима те издаје који седе у власти у Београду. И бојим се да док не дође до духовног оздрављења унутар саме СПЦ, неће доћи ни до обнове и опоравка читавог нашег народа./…/”