Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Монашење у манастиру Светог Николаја у Лозници

Монашење у манастиру Светог Николаја у Лозници

Print Friendly, PDF & Email

На Великом вечерњу уочи празника Благовести, 25. марта/7. априла, у манастиру Светог Николаја Мирликијског у Лозници код Чачка, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије замонашио је у чин мале схиме искушенице овог манастира: Сабину (Радулеску) и Наташу (Стевић).

Ново постриженим монахињама Владика је дао нова монашка имена – Јустина (по светој мученици Јустини (2/15. октобар)) и Текла (по светој првомученици, равноапостолној Текли (24. септембар/7. октобар)).

У својој веома надахнутој беседи Владика Артемије је између осталог рекао:

“Ето, и ми смо вечерас чули шта су ове две сестре обећале Богу. Чули сте и разумели да њихови завети нису нимало лаки. Зато су и оне одговарале са смирењем као што доликује монаштву. Нису говориле „добро“, „хоћу“, „могу“ и слично, него: „Да, али с Божјом помоћи“, јер су свесне својих слабости, својих немоћи, искушења која ће и даље пред њих враг постављати. Знали су по речи Господњој да без Њега не можемо чинити ништа. И зато, оне су тако примиле те завете монашке на себе и треба сада, као што је, чули сте у молитви је речено, да се труде да их остваре у своме животу, јер када дође Господ, да суди живима и мртвима, узвратиће и нама и њима по ономе, не што су обећале и изјавиле, него по ономе шта су од обећанога испуниле и одржале.“

За све присутне сестринство манастира је приредило трпезу љубави.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на монашењу.