Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Недеља друга поста (Пачиста) у Дудовици

Недеља друга поста (Пачиста) у Дудовици

Print Friendly, PDF & Email

ikonasУ недељу другу Часног поста (Пачистој), 14/27. марта, 2016. године, када се Света Црква сећа Светог Григорија Паламе, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г. Артемије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Свете Великомученице Марине у Дудовици код Лазаревца. Епископу Артемију су саслуживали: архимандрит Варнава (Димитријевић), протојереј Жељко (Марић) и јерођакон Паладије (Матић).

Литургији је присуствовало око стотину верника из Лазаревца и околине.

У својој архипастирској беседи владика је, тумачећи недељно јеванђеље о раслабљеном кога су четворица носила на одру и преко крова спустила пред Господом, поучио своју паству:

„Ово чудо, браћо и сестре, понавља се већ две хиљаде година, не на некоме тамо узетоме и раслабљеноме него на свакоме крштеном човеку. Јер сви ми, после крштења нашега, ми грешимо и постајемо душом раслабљени, слаби, болесни, склони на зло, избегавамо оно што је добро а тежимо ономе што је рђаво. И Господ чека да и нас неко донесе пред Њега или да дођемо сами ако можемо да и нама каже: Опраштају ти се греси. Када то нама говори? У Светој тајни покајања и исповести. То је једино средство и начин да човек може душу своју да очисти од грехова које је учинио после крштења. Не постоји други начин да се душа може очистити и излечити од својих грехова и својих греховних рана. Дакле, Господ нас чека поготову за време Светога Великога Поста да сви ми приступимо Светој тајни покајања и исповести пред духовником, да своје грехе исповедимо Богу али пред Црквом Његовом, пред духовником и да преко њега добијемо опроштај грехова. И да чујемо оне блажене речи: Устани, узми одар свој и иди дому своме”.

Након Свете Литургије уследила је трпеза љубави за све присутне.

Уредништво

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.