Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Васкрс у манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима

Васкрс у манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

Хришћанин је човек који је саваскрсао са Господом Христом,
и такав живи у овоме свету: као мртвац који је изашао из
гроба, савладао све смрти, и хода кроз овај свет као бесмртник
коме никаква смрт наудити не може.

Преподобни Јустин Ћелијски

Празник над празницима – Васкрсење Христово (Васкрс) свечано је прослављен у свима катакомбама Епархије рашко-призренске у егзилу. Централна прослава Васкрса у Епархији била је у манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима где је Свету Архијерејску Литургију служио Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслужење: архимандрита Варнаве (Димитријевића), архимандрита Пантелејмона (Јовановића), протосинђела Варсануфија (Стошића), протосинђела Јована (Узелца), протосинђела Мартинијана (Ђурђевића), јерођакона Паладија (Матића) и јерођакона Онуфрија (Ђурђева).

Прослављање овог највећег хришћанског празника започело је у поноћ литијом око цркве. По уласку верника у храм започело је радосно Васкршње јутрење уз често понављање васкршег поздрава – Христос Воскресе! У наставку Јутрења отпочела је свечана Васкршња Литургија. Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 120 христољубивих душа из целе Србије. Велики број верника се на Литургији сјединио са Господом кроз Свето Причешће.

Васкршњу посланицу Епископа Артемија, хорепископа: Николаја, Максима и Наума прочитао је архимандрит Варнава. После Литургије Владика Артемије је извршио чин освећења сира и јаја.

Празнично славље настављено је у трпезарији манастирског конака где је од стране манастирског братства спремљена трпеза љубави за све присутне.

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!!!  ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!!!

Инфо служба