Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Литургија у Љуљацима 20-2-2011

Литургија у Љуљацима 20-2-2011

Print Friendly, PDF & Email

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу Г. Артемије служио је у Недељу о блудном сину (20. фебруара) Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима.

Владици Артемију су саслуживали бројни свештеномонаси. Међу њима су били и нови клирици Епархије у егзилу, Јереј Небојша (Стевић) и Јеромонах Игњатије (Станић) који је пре пар дана прогнан из манастира Драганац.

На Литургији је једнодушно одговарао верни народ предвођен монахињама из манастира Грачаница и Кончул у егзилу. На Светој Литургији се Светим и Животворним тајнама Христовим причестио мањи број деце.

После Свете Литургије окупљеном народу се надахнутом беседом обратио Јереј Небојша (Стевић). У својој беседи отац Небојша је дао светоотачко тумачење јеванђелске приче о блудном сину.

По обичају, монаштво и верни народ су се после Свете Литургије окупили око свог Епископа у великој манастирској трпезарији. Песмама о Косову, Светом Мученику Харитону и другим патриотским и духовним песмама још једном су ојачане везе са светом косовско-метохијском земљом и подгрејана нада да ће се прилике у Цркви нормализовати а прогнано монаштво ускоро вратити у своје манастире попут српке војске у домовину после пробоја Солунског фронта. До тада остају молитве и духовна крепљена на саборовањима попут прошлонедељног на овом најновијем острву Крфу – манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима и осталим острвима Православља где су настањени прогнани монаси.