Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Манастир Светог апостола Томе свечано прославио своју храмовну славу

Манастир Светог апостола Томе свечано прославио своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

Светом апостолу Томи посвећен је мушки манастир Епархије рашко-призренске у егзилу у Врњачкој Бањи. На Томину недељу, 22. априла/5. маја, овај предивни манастир је свечано прославио своју храмовну славу. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај уз саслужење: протосинђела Игњатија (Станића), протосинђела Мартинијана (Ђурђевића) и јереја Добрице Чакаревића. Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је монаштво Епархије и око 100 верника из разних крајева наше отаџбине.

Након Литургије Владика Николај је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита, које су у част Светог апостола Томе принели манастирско братство и овогодишњи домаћин славе Горан Васиљковић из Крушевца. За наредну годину пријавили су се Слободан Алексић, Дејан Унић и Славољуб Алексић, сви из Стопање код Крушевца.

Затим се Владика обратио свима присутнима пригодном беседом у којој је говорио да је за спасење потребно да испуњавамо заповести Господње, да живимо са Господом Христом и да идемо за Њим, а то значи да примимо на себе крст свој и да га смирено, са трпљењем носимо. Владика је још додао да је најважније да сачувамо нашу Свету Православну Веру, јер без ње су узалудни сви трудови наши.

Празнично славље настављено је трпезом љубави.

Инфо служба