Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Храмовна слава и рукоположење у манастиру Светог Николаја у Лозници код Чачка

Храмовна слава и рукоположење у манастиру Светог Николаја у Лозници код Чачка

Print Friendly, PDF & Email

Светом Николају Мирликијском Чудотворцу, великом ревнитељу Православља и великом светилнику Цркве Божје, посвећен је женски манастир у Лозници код Чачка. У среду, 9/22. маја, када се празнује Пренос његових чесних моштију из Мире Ликијске у град Бари (Италија), манастир је свечано прославио своју храмовну славу. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслужење: Хорепископа старорашког и Лозничког Г.Г. Николаја, Хорепископа новобрдског и панонског Г.Г. Максима, архимандрита Варнаве (Димитријевића), архимандрита Пантелејмона (Јовановића), протосинђела Варсануфија (Стошића), протосинђела Иринеја (Ристића), протосинђела Романа (Папића), протосинђела Дамјана (Ковачевића), јеромонаха Хризостома (Јовановића), јеромонаха Софронија (Ердељана), јереја Игора Матијевића, јереја Горана Калушевића, јереја Бранка Јованчевића, јерођакона Паладија (Матића), јерођакона Пајсија (Марковића) и ђакона Зорана Крстића. Ово свештеном сабрању је присуствовало монаштво Епархије и око 250 верника. Неки од њих су се причестили пречистим Тајнама Христовим.

Пре почетка Литургије Владика Артемије је благословио облачење подрасника Бојани (Спасић), искушеници овог манастира.

У току Литургије Владика Артемије је у чин ђакона рукоположио чтеца Зорана Крстића из Чачка.

Након Литургије Владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су част Светог Николаја принели сестринство манастира, ктитор манастира Милоје Стевановић из Чачка и овогодишњи домаћин славе Владан Глођевић из Рашке и искушеник Никола (Ђорђијевски) из манастира Светог Архангела Михаила из Ниша.  Домаћини славе за наредну годину биће Томо Тришовић из Поповића (Краљево), Зоран Ратковић из Цветака (Краљево), Светомир Милојевић из Сочанице, Милутин Милосављевић из Крушевца и Ратомирка Белић из Новог Пазара.

Након Литургије присутном народу се пригодном беседом обратио Владика Максим. Владика је између осталог рекао:

“Ако сагледамо историју овог догађаја након преноса његових светих моштију у Бари, шта ћемо видети и шта ћемо закључити? Његове свете мошти и дан данас тамо почивају, али тамо се више не држи она света Вера коју је он проповедао, коју је он исповедао и за чистоту које се он борио. И зато је тај празник, заправо, у духовном смислу најрадоснији и једино може на истински начин да се прославља онамо где се држи Вера коју је исповедао Свети Николај Мирликијски. Тамо су његове свете мошти а овде код нас је његова света вера. Овде код нас је благослов његов, овде код нас је он сам благодаћу Божијом присутан и удељује нам свој очински благослов.“

Уследила је славска трпеза љубави за све присутне, које су припремили сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе. У току трпезу сестре су појањем духовних песама увеличале празничну радост.

Инфо служба