Почетна / КАТАКОМБЕ / Храмовна слава и рукоположење у манастиру Нова Никеја у Лелићу

Храмовна слава и рукоположење у манастиру Нова Никеја у Лелићу

Print Friendly, PDF & Email

Светим Оцима I Васељенског сабора посвећен је мушки манастир Епархије рашко-призренске у егзилу у Лелићу код Ваљевa. У недељу, 27. маја/9. јуна, овај скромни манастир, задужбина Епископа Артемија, назван Нова Никеја, свечано је прославио своју храмовну славу. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслужење: Његовог Преосвештенства Хорепископа старорашког и лозничког Г.Г. Николаја, Његовог Преосвештенства Хорепископа новобрдског и панонског Г.Г. Максима, Његовог Преосвештенства Хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума и још 24 свештенослужитеља eпархије. Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 600 верника из разних крајева наше отаџбине и расејања. Неки од њих су се причестили Пресветим и Животворним Тајнама Христовим.

У току Литургије Владика Артемије је у чин јеромонаха рукоположио сабрата манастира јерођакона Паладија (Матића).

Након Литургије Владика Николај је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Светих Отаца I Васељенског сабора принели манастирско братство и овогодишњи домаћини славе: Милан и Зорица Мићић из Беча. За наредну годину пријавили су се: унук Владике Артемија, Драган Радосављевић из Лелића и Лука Стевановић из Руменке код Новог Сада.

Након Свете Литургије архипастирском беседом окупљеном народу обратио се Владика Николај, говорећи о светим оцима I Васељенског сабора:

„Благодат Духа Светога нас сабра, тако смо малопре певали,  као што је сабрала и Свете Оце I Васељенског сабора у Никеји, 325. године. Много је векова прошло, али та иста благодат, благодат Духа Светога којом живи и дише Црква Божија, Црква Православна и ми у њој, та иста божанска благодат сабирала је свете апостоле и они су саборовали. Саборовали су и свети оци Цркве Божије. Саборујемо и ми и молимо се Једноме Богу у три лица – Пресветој Тројици. Наиме, данас одајемо велику почаст и велику хвалу великим угодницима, светим оцима I Васељенског сабора њих 318  Светих Отаца, светих угодинка Божијих који су Веру Православну утврдили и у васељени проповедали, наставили оно што су радили свети апостоли. Проповедали су реч Божију, чували су Свету Веру Православну, као зеницу ока свога, они су као нерви организму Цркве Божије. За свако зло, сваку гордост, сваку хулу, сваку јерес они су осетили и устајали су. Устајали су једнодушно, да једним устима и једним срцем осуде јереси.

Зато смо и ми овде данас сабрани истим тим Светим Духом, благодат Духа нас сабра да се молимо, да и ми колико можемо покажемо да верујемо срцем а устима да исповедимо за спасење, како се каже у Светоме Писму. Слава Пресветој Тројици, слава Оцу беспочетном, невидљивоме, слава Сину Господу Исусу Христу Јединородноме, који је дошао у телу на земљу, слава Духу Светоме који је говорио кроз пророке, који је говорио кроз апостоле, који говори и дејствује кроз свете оце Цркве Божије до дана данашњега. Слава Пресветој Тројици – Оцу и Сину и Светоме Духу, кроза све векове и сву вечност. Амин.“

Пригодном речју присутнима се обратио се и Владика Артемије. Том приликом Владика је прочитао Повељу којом се проглашава свечано отварање манастира под називом „Нова Никеја.“

За настојатеља ове свете обитељи постављен је високопреподобни архимандрит Варнава (Димитријевић).

Празнично славље настављено је трпезом љубави. У току трпезе љубави присутнима се обратио Владика Максим а изведен је и пригодни програм од стране праунука Владике Артемија Марка и Наталије Радосављевић.

Инфо служба