Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослава храмовне славе у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву

Прослава храмовне славе у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

Великог угодника Божијег, живу књигу Духа Светога и ревносног борца за чистоту вере, Преподобног оца нашег Јустина Ћелијског, Света Црква прославља 1/14. јуна. Његов свети спомен свечано је прослављен у свим манастирима Епархије рашко-призренске у егзилу. Најсвечаније је било у његовом манастиру у Барајеву. Своју храмовну славу манастир је свечано прославио Светом Архијерејском Литургијом. Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслужење: хорепископа старорашког и лозничког Г.Г. Николаја, хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума  и 11 свештенослужитеља епархије. Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је монаштво епархије и око 350 светосаваца из разних крајева наше отаџбине. Неки од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

Након Литургије Владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част преподобног Јустина Ћелијског принели манастирско братство, чланови хора “Преподобни Јустин Ћелијски“ и овогодишњи домаћини славе: Ана Дамјановић, Даница Тишма, Видосава Живковић и Љубица Ћурулић из Београда. За наредну годину пријавили су се: Рајко Делић и Роса Бабић из Београда.

У својој архипастирској беседи Владика Артемије је о свом духовном оцу рекао:

„Како се стиже до Царства небеског – учио је народ, учио и нас, своју духовну децу не само речима, можда најмање речима, много више својим животом, својим примером, својим трудом и радом у Цркви Божијој. Он је један од највећих савременика православних у данашњем свету, највећи теолог, највећи богослов, највећи подвижник и угодник Божији, зато је њему  овај манастир овде посвећен.

Нека би Господ његовим светим молитвама укрепио и нас који се овде сабирамо сваке недеље, а на овај празник сваке године, да би нам дао Господ молитвама оца Јустина, Вере Праве, Вере истините, Вере коју је он бранио свим бићем својим и којом је проповедао да и ми живећи по његовом примеру, идући његовим стопама, да бисмо се удостојили када пођемо одавде да се нађемо тамо где се и он данас налази, у Царству Христа Васкрслога и Вазнесенога, у Царству Свете Тројице и да тамо са оцем Јустином, светим владиком Николајем да заједно са њима и свима светима славимо Оца и Сина и Светога Духа, кроза све векове и сву вечност. Амин.“

Празнично славље настављено је трпезом љубави током које је хор “Преподобни Јустин Ћелијски“ извео пригодни програм.

Инфо служба

 

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији. Све беседе Владике Артемија можете погледати или прочитати овде.