Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Манастир Свете Тројице у Кули свечано прославио своју храмовну славу

Манастир Свете Тројице у Кули свечано прославио своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

Педестница се празнује педесети дан после хришћанске Пасхе (Васкрса). Тада прослављамо силазак Светог Духа на Апостоле, празник који представља рођендан хришћанске Цркве. Празник се још назива: Духовдан и Тројице.Манастир Свете Тројице у Кули празнује Тројице (Духовдан) као своју храмовну славу. Храмовна слава је и ове године, 3/16. јуна, свечано прослављена Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије. Владици Артемију су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим, Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај, протосинђел Доситеј (Вукосављевић), протосинђел Варсануфије (Стошић), протосинђел Иринеј (Ристић), протосинђел Дамјан (Ковачевић), протосинђел Мартинијан (Ђурђевић), јеромонах Никодим (Малешевић), јереј Славен Стевановић, јереј Синиша Ђурин, јерођакон Пајсије (Марковић) и јерођакон Дионисије (Морачанин). Светој Архијерејској Литургији присуствовало је око 350 верника. Многи су се причестили пречистим и пресветим Тајнама Христовим.

У наставку Литургије одслужено је Вечерње Свете Педесетнице на коме су верници, уз клечање и молитву, плели венчиће од траве. Након Вечерње Владика Артемије је обавио чин резања славског колача и благосиљања жита које су принели манастирско братство и овогодишњи домаћини славе: Филип Келић из Сомбора и Босиљка Зукановић, Оливера Ракић, Рајка Бошковић и Босиљка Његомир, сви из Београда.  За следећу годину за домаћина славе пријавили су се: Милан и Зорица Мићић из Беча, Зорка Митровић из Беча, Александар Келић и Јасмина Крчевицан из Сомбора.

У својој архипастирској беседи Владика Максим је поучио своју паству о великом празнику Свете Педесетнице:

„Христос институише на Себи као на чврстом камену вере наше Цркву Христову, Цркву Своју, а Дух Свети је конституише, изграђује. Духом Светим се, дакле, Црква сабира у Богочовеку Христу, Духом Светим сва Црква живи и постоји и Он је душа Цркве како каже свети Јустин Ћелијски. Духом Светим у Цркви се производе свештеници, изливају се сви дарови Духа Светога, а они су многи и изобилни, јер како пише у Светом Писму: „Бог не даје Духа на меру, већ даје изобилно.“ О томе већ две хиљаде година управо сведочи Црква Христова, која је, иако увек била гоњена у овоме свету, никад није мањкала у даровима Духа Светога. Увек је у Цркви било и биће епископа и свештеника, који управо Дух Свети духовно рађа и порађа, како би они наставили оно светодуховско дело које су започели апостоли Христови у име Христово, али Духом Светим.

Дух Свети је на дан Педесетнице сишао у Цркву, сишао на апостоле и основао Цркву, али Црква је од тада па до данас и до краја света и века и у вечности, једна продужена Педесетница, јер се у Цркви непрестано кроз све Свете Тајне, кроз сва чинодејства и богослужења, кроз и нашу личну молитву непрестано излива та невидљива благодаат Духа Светога. Том благодаћу којом Господ нас очишћује, Господ Дух Свети очишћује од греха и исцељује од страсти, којом теши наше душе онда када се подвизавамо и страдамо на путу Христовоме Дух Свети и сведочи своје присуство у Цркви Христовој.“

Након Свете Литургије уследила је свечана трпеза љубави за све присутне коју су припремили манастирско братство и овогодишњи домаћини славе.

Инфо служба

Све беседе Хорепископа Максима можете погледати овде.