Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Mанастир Свих српских светитеља у Гринбаху свечано прославио своју храмовну славу

Mанастир Свих српских светитеља у Гринбаху свечано прославио своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

Наша Светосавска Црква прославља све своје светитеље у прву недељу после Недеље Свих Светих. Свим српским светитељима посвећен је мушки манастир  Епархије рашко-призренске у егзилу у Гринбаху код Беча. Манастир је у недељу, 17/30. јуна, свечано прославио своју храмовну славу Светом Архијерејском Литургијом. Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим уз саслужење: протосинђела Иринеја (Ристића), Варсануфија (Стошића) и Дамјана (Ковачевића) и протојереја Јарослава Кадила. Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 130 верника из Србије, Аустрије, Немачке, Словачке и Чешке. Не мали број присутних причестио се  пресветим и животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије Владика Максим је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Свих српских светитеља принели братство манастира и овогодишњи домаћини славе: Јосиф и Лука Матарић из Беча и Александар Стојиљковић са породицом из Тулна. За следећу годину се пријавили: Зоран Мишић из Мистелбаха, Драган Станојловић из Беча и Иван Живановић из Граца са својим породицама.

Архипастирском беседом верном народу обратио се Хорепископ Максим. У својој беседи владика је поучио присутне да се угледају на свете из нашега рода који су својом вером и животом по тој вери угодили Господу. Нагласио је да без искушења не пролази живот исповедничког катакомбног манастира и да се у Гринбаху  виде крупни плодови заједничког труда свих верника.

Уследила је трпеза љубави за све присутне у току које се присутнима пригодном беседом обратио протосинђел Иринеј. Он је у својој беседи подсетио окупљене на потребу да останемо на путу исповедања вере чувајући јединство и заједништво. Током трпезе љубави музички ансамбл Српског културно-уметничког друштва „Корени“ из Франкфурта на Мајни и чланови парохијског хора манастира у Гринбаху извели су пригодни програм.

Инфо служба

Све беседе Владике Максима налазе се овде.