Почетна / ПОДСЕЋАЊА / Подсећање: Епископ Артемије служио Архијерејску Литургију на рушевинама манастира Светих Врача у Зочишту

Подсећање: Епископ Артемије служио Архијерејску Литургију на рушевинама манастира Светих Врача у Зочишту

Print Friendly, PDF & Email

ГЛАСНИК КиМ број 164, 22. јул 2003. године

 

ЗОЧИШТЕ 14. јули 2003. године

Епископ Артемије са свештенством и монаштвом Епархије рашко-призренске данас је служио свету архијерејску литургију на рушевинама манастира Св. Козме и Дамјана у Зочишту код Ораховца. Овај манастир који је посвећен Св. Врачима већ четири године лежи у рушевинама након што су га у лето 1999. године опљачкали и запалили албански екстремисти.

Свештенство и народ почели су да пристижу у пратњи возила КФОР-а још у раним јутарњим часовима. Поред свештеника и монаха у порти разрушеног манастира сакупило се око стотинак верника из ораховачког краја и Северног Косова.

Обраћајући се верницима епископ Артемије је заблагодарио Богу што су се Срби и ове године окупили око своје порушене светиње изразивши чврсту наду да ће се ускоро створити услови за обнову манастира и живот монашког братства.

Након завршене свете архијерејске литургије одслужен је мали помен на гробовима игумана Дамјана и монаха Мојсија, да би потом био освећен и пререзан славски колач.

Овогодишња прослава Св. Врача у манастиру Зочиште протекла је без инцидентата захваљујући јаком обезбеђењу снага КФОР-а. Након службе у манастиру, Епископ Артемије и народ су посетили Велику Хочу, оближње српско село где је приређен славски ручак.

Истовремено у јутарњим часовима у селу Новаке, двадесетак километара источно од Призрена, у које су се у фебруару вратили први српски повратници, прослављена је слава Св. Козме и Дамјана у обновљеној сеоској цркви. Св. Литургију је служио јереј Александар Нешпалић, а за ову прилику у Новаке је дошло пет аутобуса са Србима прогнаним из овог краја који су пожелели да заједно са Новачанима прославе овај празник. У селу је већ 61 кућа стављена под кров иако још остаје много посла да се обнови живот у овом и околним српским селима која су систематски разорена у лето 1999. године, након доласка снага КФОР-а.

Епископ Артемије је након славског ручка у Великој Хочи посетио повратнике у селу Новаке и честитао им славу. Обраћајући се окупљенима епископ Артемије их је охрабрио да устрају у својим напорима да обнове живот на својим опустошеним огњиштима.

 

ЕРП КИМ Инфо-служба

 

 

ПРВИ СРБИ ПОВРАТНИЦИ У СЕЛУ БЕЛО ПОЉЕ КОД ПЕЋИ

 

ЕРП КИМ Инфо-служба

Пећ, 14. јули, 2003

Данас се у село Бело Поље код Пећи након четири године живота у избеглиштву вратила прва група од 35 српских повратника. Повратнике су испред Српске Православне Цркве дочекали протосинђел Сава и монах Ксенофонт из манастира Високи Дечани и монахиње Пећке Патријаршије. Дочеку су присуствовали и представник Координационог центра за Косово и Метохију Љиљана Белош као и представници КФОР-а и УНМИК-а. Овом свечаном и потресном догађају присуствовали су и представници оближњег српског села Гораждевац, јединог у пећкој регији у коме су се Срби након рата одржали.

Повратницима који су из аутобуса изашли носећи икону Св. Козме и Дамјана, чији се данас празник слави, принесена је традиционална погача са сољу, да би потом испред импровизованог кампа у коме ће бити смештени било одслужено свечано благодарење Богу. Након молитве повратнике је у име епископа Артемија, свештенства и монаштва рашко-призренске Епархије поздравио протосинђел Сава (Јањић). „Ово је дан који смо сви дуго чекали, дан када се поново враћате својим домовима да бисте из пепела и рушевина поново подигли своје куће и обновили живот у Белом Пољу“, рекао је отац Сава, који је заблагодарио Господу, али и  свим људима који су помогли да дође до повратка. Отац Сава се посебно захвалио команданту италијанских снага у Пећи, пуковнику Јубинију који је уложио лични труд како би дошло до повратка прогнаника и апеловао је на УНМИК и УНХЦР да удвоструче своје напоре како би се повратници одржали и обновили своја порушена огњишта.

Након молитве и беседе повратницима је послужен ручак који су спремиле монахиње манастира Пећке Патријаршије. КФОР је обезбедио резерве хране за нередних седам дана као и гориво за потребе агрегата. Намирнице је такође послао и манастир Високи Дечани.

Љиљана Белош је у име Координационог центра и г. Небојше Човића поздравила повратнике и обавестила их да ће већ у току наредних дана КЦ послати фризидер, шпорет и котлове за спремање хране, као и друге потрепштине. Такође је планирана и дугорочна помоћ КЦ-а за обнову порушених домова.

Повратници су се захвалили свима који су их дочекали и који су помогли да дође до првог организованог повратка у пећкој општини. И поред готово потпуне пустоши у селу повратници су испуњени великим ентузијазмом и чврстом решеношћу да обнове своје домове и ускоро доведу своје породице.

Село Бело Поље, налази се у јужном предграђу Пећи. Ово највеће српско село пећке регије помиње се први пут у Дечанској повељи Св. Краља Стефана Уроша Дечанског 1327. године као црквено имање. Након завршетка оружаног сукоба 1999. године и мучког убиства петорице српских сељана целокупно српско становништво овог села било је принуђено да и поред присуства снага КФОР/а напусти своје домове. Албански екстремисти су након тога систематски опљачкали и запалили свих 280 српских домова. Путеви и дворишта су у међувремену прекривени шутом и смећем које је доношено из Пећи из околине. Сви воћњаци у селу су посечени, а водоводне и електричне инсталације уништене. Чудом Божјим потпуно разарање је преживела једино Црква Пресвете Богородице из 1868. године коју су екстремисти опљачкали и делимично запалили изнутра. Сеоско гробље које се простире око цркве и које је повезано са градским православним гробљем у Пећи великим делом је оскрнављено. Десетине надгробних споменика су преврнути или потпуно разбијени.