Почетна / АРХИВА / Катакомба Светих врача Козме и Дамјана у Рготини код Бора свечано прославила храмовну славу

Катакомба Светих врача Козме и Дамјана у Рготини код Бора свечано прославила храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

Празник Светих мученика и бесребреника Козме и Дамјана у нашем народу је познат и као „Свети врачи“. Овим дивним мученицима Христовим и бесплатним лекарима посвећена је катакомба у Рготини код Бора. На дан њиховог спомена, 1/14. јула, катакомба је свечано прославила своју храмовну славу. Свету Архијерејску Литургију тим поводом служио је Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум уз саслужење: старешине катакомбе протојереја Лазара Секулића, протојереја Жељка Марића, јереја Добрице Чакаревића и јерођакона Методија (Ђурђевића). Светој Архијерејској Литургији присуствовало је монаштво епархије и око 70 верника из разних крајева Србије. Неки од њих сјединили су се са Господом кроз Свето Причешће.

Након Свете Литургије Владика Наум је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част светих мученика и бесребреника Козме и Дамјана принели братство храма и овогодишњи домаћини славе: Синиша Ристић из Зајечара и Слободан Митић из Београда. За следећу годину пријавили су се: Јоксим Варгуцић из Слатине Борске, Зоран Симић и Миливоје Зарић из Београда.

Архипастирском беседом верном народу обратио се владика Наум. Владика је најпре подсетио на заповест Господњу да уђемо на „уска врата“ и да идемо „уским путем“ како би задобили Царство небеско и да су уским путем ишли сви угодници Божји кроз векове. „Тим путем су ишли и Свети мученици и бесребреници Козма и Дамјан“, нагласио је Владика и додао:

„Наш живот је крстоношење. Ми се спасавамо правом вером у Господа Христа – Православљем и животом по тој вери – правоживљем. Без праве вере нема нам спасења. Онај ко данас верује како екуменисти уче,а они одричу да је Света Православна Црква једна и једина Света, саборана и апостолска Црква, да постоје поред Православне Цркве још неке друге „Цркве“ у којима постоји спасење и да су јеретици наша браћа у Христу, такав, браћо и сестре, хули на Духа Светога, а то је смртни грех који се неће опростити ни на овом ни на оном свету. Да, Дух Свети је Дух Истине. Ко хули на Истину хули на Духа Светога и наследиће вечне муке. Због тога се трудимо да своју веру сачувамо чисту, неупрљану од јереси екуменизма или ма које друге јереси и да Богу приносимо добра дела, покајање, честе молитве, трпљење, усрдно и благодарно крстоношење па ћемо наследити живот вечни, ући ћемо у Рај, тамо где су данас свети мученици и бесребреници Козма и Дамјан, где је свети Сава наш српски, свети Симеон и сви угодници из рода нашега. Молитвама њиховим да се сви, по изласку из тела, нађемо у Царству Христа Бога  и да са њима и свима светима славимо Тројединог Бога нашег, Оца и Сина и Светога Духа, Тројицу једносуштну и нераздељиву кроза све векове и сву вечност. Амин.

Нека је срећна слава браћи нашој, свештеницима протојереју Лазару и јереју Добрици, нека је срећна слава, браћо и сестре, свима вама из ове катакомбе, нека је срећан празник свима који данас славе Свете враче.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне. За време трпезе љубави светосавци при овој катакомби приредили су пригодни програм.

Инфо служба

Све беседе Хорепископа Наума налазе се овде.