Почетна / КАТАКОМБЕ / Манастир Светих Архангела у Готовуши свечано прославио своју храмовну славу

Манастир Светих Архангела у Готовуши свечано прославио своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

Један од манастира Епархије рашко-призренске у егзилу на подручју Косова и Метохије јесте мушки манастир Светих Архангела. Манастир се налази у селу Готовуши, на северним обронцима Шар-планине. Храмовна слава овог манастира јесте летњи Сабор Светог Архангела Гаврила.  И ове године манастир је своју храмовну славу, 13/26. јула, свечано прославио Светом Архијерејском Литургијом. Свету Архијерејску Литургију је служио Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум уз саслужење: протосинђела Бенедикта (Прерадовића), јеромонаха Хризостома (Јовановића) и јерођакона Методија (Ђурђевића). Светој Архијерејској Литургији присуствовало је око 150 светосаваца из разних крајева наше отаџбине. Неки од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

Након Литургије владика Наум је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част светог архангела Гаврила принели братство манастира и овогодишњи домаћини славе: Бојан Мирковић из Грачанице, Горан Антић из Косовске Митровице и Марко и Мирослава Симић из Коретишта.  За идућу годину пријавио се Ђорђе Петровић из Шапца.

Владика Наум се потом надахнутом архипастирском беседом обратио окупљеном народу. У својој беседи владика је најпре говорио о чудесним јављањима светог архангела Гаврила људима а затим је упутио реч поуке:

„Молимо се Богу и светим архангелима, Анђелу чувару и они ће нас заштитити. Помоћи ће нам само ако их молитвено призовемо. Без молитвеног призивања нема помоћи с њихове стране, јер је човек слободно биће, браћо и сестре, он одлучује хоће ли слушати глас Анђела чувара или глас демона који нас непрестано наговарају на грех, на сласти, на уживања, на провод, а све је то, браћо и сестре, смрт душе, чувајмо се тога.

Још, браћо и сестре, поред борбе за душу, ми Срби да се боримо за свето Косово и Метохију. Ево, напали демони наше народне вође, обрлатили их, хоће да продају Косово, светињу нашу, олтар наш, жртвеник наш на коме је свети  кнез Лазар великомученик принео себе и своју војску на жртву Богу, жртву миомирисну и богоугодну. Светиња се не продаје. Нека их свети архангели спрече у том безумљу. Вама који живите овде да Господ да снаге да останете, опстанете и истрајете овде на овим просторима. Ви сте видели шта је ђаво урадио са нашим Владиком и свима нама. Сметала му је молитва, саборност, процват монаштва, многе Литургије, многи манастири, процват духовног живота, па је свом силом ударио на нашег Владику, наше монаштво и на вернике наше и протерао нас, одувао нас са Косова, али по промислу Божјем. Бог је допустио. Иза тога се и добро крило. Многи су извори Православља отворени у Србији и широм света и људи хришћани, прави богољупци захваљују Богу што су добили изворе живе воде Православља и живота вечног.“

Уследила је славска трпеза љубави за све присутне коју су припремили манастирско братство и овогодишњи домаћини славе.

Рецимо и то да је, уз сагласност Његовог Преосвештенства Епископа рашко-призренског у егзилу Г.Г. Артемија, Владика Наум пре почетка Литургије благословио облачење подрасника искушенику поменутог манастира Небојши (Тинтору) из Новог Сада.

Инфо служба

Све беседе Хорепископа Наума налазе се овде.