Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослава храмовне славе у манастиру Свете Великомученице Марине

Прослава храмовне славе у манастиру Свете Великомученице Марине

Print Friendly, PDF & Email

Свету Великомученицу Марину, у народу познату као Огњена Марија, Света Црква прославља 17/30. јула. Ова дивна невеста Христова је небеска заштитница женског манастира епархије у егзилу у Дудовици код Лазаревца.   Своју небеску заштитницу манастир је свечано прославио Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије. Владици Артемију су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај,  архимандрит Варнава (Димитријевић), протосинђел Агапит (Бичанин), протосинђел Иринеј (Ристић), протосинђел Јован (Узелац), јереј Бранко Јованчевић, јереј Игор Матијевић, јереј Горан Калушевић, јерођакон Онуфрије (Ђурђев), јерођакон Дионисије (Морачанин) и ђакон Зоран Крстић. Светој Архијерејској Литургији присуствовало је око 200 светосаваца. Неки од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

Након Литургије Владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Свете великомученице Марине принели сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе: Лазаревић Слободан из Вреоца, Стојановић Владан и Ненад Пантелић из Рудоваца. За наредну годину пријавили су се: Мирослав и Весна Станковић из Барајева и Ирина Радивојевић из Вреоца.

Архипастирском беседом присутном народу обратио се Владика Николај. У својој беседи владика је најпре говорио о животу и подвизима свете великомученице Марине а затим додао:

„Нека огањ Духа Светога просветли душе наше као што је просветлио код свих светих угодника и свих светих мученика и као што је просветлио срце свете великомученице Марине. Нека да Бог и сила Божија да сагледамо грехе своје, да се покајемо овде док смо још на земљи, да се покајемо, јер после смрти нема покајања и никакве поправке и исправке. Овде је мука, овде је зној, овде је труд, а тамо у оном свету је награда. Овде да се трудимо, а тамо награду да примимо. Да опраштамо ближњима, као што Бог опрашта нама, да будемо милостиви, да би Бог био милостив нама. Живимо достојно Бога у Цркви Божијој – једној, светој, саборној и апостолској.

Нека би Бог дао и нама и мудрости и снаге и силе да се и ми уврстимо у ред победника заједно са светим мученицима и великомученицима, заједно са светом великомученицом Марином, да станемо и ми у ред мудрих девојака као што је и она стала, да задобијемо све ове дарове и веру силну у Господа Христа као што је она задобила и онда ћемо и ми бити препознати као Православни хришћани, као истинске слуге Божије и Бог ће нас примити у Царство своје небеско.“

Уследила је трпеза љубави приређена од стране сестринства манастира и овогодишњих домаћина славе. У току трпезе приређен је пригодни програм.

Инфо служба

Све беседе Владике Николаја налазе се овде.