Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Недеља Сиропусна у Љуљацима

Недеља Сиропусна у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу Г. Артемије служио је у Недељу сиропусну (6. март/21. феб.) у манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима Свету Архијерејску Литургију уз саслужење 9 свештенослужитеља.

На Литургији су одговарале монахиње из манастира Кончул у егзилу. И овог недељног дана храм Светог Јована Крститеља био је испуњен верницима из свих крајева Србије. Након Свете Литургије Владика се надахнутом беседом о посту и Адамовом изгнању из раја обратио сабрању верних (беседа се у целини налази у прилогу).

Празнично саборовање настављено је у великој манастирској трпезарији где је братија манастира приредила пригодно послужење.

У манастиру Светог Јована Крститеља је истог дана, после вечерње службе, обављен традиционални чин праштања. Овом лепом хришћанском чину присуствовао је и Владика Артемије, а сам чин се врши тако што сваки од братије метанише пред сваким братом говорећи: Опрости брате. Други одговара: Бог да прости, опрости и ти мени и помени. Затим размењују монашки целив. Због чина или обреда општег праштања Сиропусна недеља се назива и Недељом праштања.

Овај чин је нарочито дирљиво и умилно протицао у древним манастирима. У Светој Земљи многи подвижници су после тог одлазили у пустињу где проводили читав Велики пост. У свој манастир би се вратили тек за Цвети. Због оних који би се у међувремену преселили ка Господу било је прихваћено да се приликом овог дирљивог обреда међусобног праштања певају радосне стихире Васкрса: “Да воскреснет Бог“ (“Нека васкрсне Бог“) и “Пасха Свјашченаја нам дњес показасја“ (“Пасха свештена, данас нам се показа“).

Певање ових песама и даље је уобичајено у многим манастирима и доноси нам предукус Преславног Празника Васкрсења Христовог, кога нека би дочекали у радости срца, слози, миру и једнодушности, у овом тренутку толико потребним. Амин. Боже дај.

Овде можете прочитати транскрипт беседе.