Почетна / САОПШТЕЊА / Епископ банченски Лонгин (Жар) – нови ревнитељ Светог Православља

Епископ банченски Лонгин (Жар) – нови ревнитељ Светог Православља

Print Friendly, PDF & Email

longinzar7Наши дани су дани велике издаје Светог Православља. Мало је данас архијереја ревнитеља Православља, мало је архијереја који су спремни да понесу Крст прогона Христа ради. Велика радост данас обузме сваку христољубиву душу када чује да је свој глас против свејереси екуменизма и нарушавања светоотачког предања јавно подигао неки  архипастир Христове Цркве. Једна таква радост недавно је дошла из Украјине, где је Епископ банченски Лонгин (Жар), као прави архипастир Христов, стао у одбрану Светих канона и догми Цркве, осудио јерес екуменизма, осудио тзв. „Хаванску декларацију“ и престао да помиње патријарха Кирила сматрајући га јеретиком. Извод из обраћања Епископа Лонгина доносимо у наредном прилогу.

Уредништво

 

Обраћање Епископа Лонгина

Драга браћо и сестре!

Данас смо се окупили, јер у последње време има доста питања која муче  православне хришћане и спремни смо да на свако понаособ дамо одговор, сваку недоумицу да растумачимо. Одговарајући на постављена питања морамо пре свега бити одговорни према учењу Светих Отаца, и сва тумачења давати сходно њиховом учењу старом две хиљаде година. Учења Светих Отаца, Свети канони Цркве и догме, треба да нам буду оријентир и контрола, како би смо знали колико је оно што говоримо исправно, а данас ће нам у томе помоћи и братија манастира која ће такође покушати да отклони све недоумице које имате.

Данас смо сви забринути. Свака душа која не жели да изгуби своје спасење у православним свету је веома обеспокојена, сви људи су врло обеспокојени оним што се дешава данас,јер је то супротно од онога шта сте и сами научили -да је вера она која нам се даје једном и за свагда, да се чува и штити вера исконска.

Данас смо овде окупљени да изразимо своје незадовољство. Не можемо бити мирни због оног што се десило нити због онога што је најављено да ће се десити. Уосталом и Свети Оци су нам све ово најавили, али сво време оклевамо мислећи да такво време тек долази, да се не дешава сада и нама. Слава Господу па смо данас овде. Молимо и вас да устрајете у молитви, праштајте ако вас саблажњавамо оваквом поставком ствари. Једино што желимо овим путем и желимо да буде јасно свима, јесте то да је једино битно да сачувамо истинску Православну веру до краја наших дана. Амин.

На питање: Зашто се у Световазнесењском манастиру током Литургије не помиње Патријарх Кирил?  – Епископ Лонгин је одговорио:

Ми се молимо за Његову Светост Патријарха Кирила, и браћа се моле, и ви сте дужни да се молите за њега, али ја не могу да га помињем јер не знам ко је православан, ко римокатолик, ко јеретик.Узимајући овај документ, о коме говоримо, његову 30-ту тачку ( Хаванска декларација),  каже се да је овај документ усвојен након састанка са “Његовом Светости“ папом …То каже наш патријарх.

То је јерес, браћо и сестре. То је права јерес. Каква светост када су сви оци, сви наши Свети Оци православне цркве назвали Латине јеретицима.

longinzar6Када би се покајао, онда бисмо могли да кажемо ‘праведни папа римски’, али… По „Хаванској декларацији“ папа је „праведник“ , јер је патријарх целе Русија  рекао да је папа “Светост“. За нас он је јеретик!

Друго, речи Свете Литургије, по том документу: „Благодат Господа нашег Исуса Христа, и љубав Бога, и заједништво Светога Духа са свима вама“.

Нека њима буде њихов дух. Код нас је Божји Дух! Ми не требамо благослов папе. Али они су морали да је измене, јер желе да мењају речи Свете Литургије.

И све преостале тачке овог документа су јерес.

Разлог мог непомињања патријарха налази се и у 5. тачки овог документа која каже:  „….Упркос заједничком Предању првих десет векова, католици и православни су током више од хиљаду година лишени заједничког причешћа у Евхаристији“.

И шта сад ми треба да урадимо, треба да прихватимо Папу, без његовог покајања ?

Следећe: “ …Раздељени смо ранама које су нам нанели сукоби из далеке и блиске прошлости, раздељени наслеђеним од предака…“

Па су прозвали све Свете Православне Цркве! Свети Оци се именују кривцима јер су старе ране још отворене.

Следеће: „…Разликама у поимању и испољавању наше вере у Бога, једног у Три Лица – Оца, Сина и Духа Светог. Жалостимо се због губитка јединства до кога је дошло због људске слабости и грешности…”

longinzar5Онда су сви Свету били слаби, грешни. Какво право они имају да скрнаве мој храм, моју Цркву, моје Свете Оце оптужујући их да су грешници? Грешни су једино зато што знамо да човек без греха не постоји , али њихов живот је био свет! Они су умрли за веру, и догме Црквене нико од њих никада није критиковао.И они су нам оставили праву православну веру, а не латинску јерес.

Следеће, “ упркос Првосвештеничкој молитви у Христа Спаса: „да сви једно буду, као ти, Оче, што си у мени и ја у теби, да и они у нама једно буду“ (Јн 17:21).“(Јован 17:21.)“

Ујединити се. Да, јединство само у Истинитој Цркви Божијој, а никако са папом да будемо уједињени!

И када у тачки 6. кажу: “ …Свесни многобројних препрека које треба савладати, надамо се да ће наш сусрет допринети поновном успостављању тог Богом заповеђеног јединства…”

Жао ми је, али ја никада нећу бити у јединству са јеретицима. Ја сам Православан! Вођен догмама и канонима православне вере, ја нећу бити издајник!

Ми смо браћо и сестре, дошли у манастир остављајући свет, не због чињенице да нисмо имали избора,једноставно смо изабрали љубав према Богу. Нисмо били принуђени да га заволимо. Нисмо били присиљени да напустимо своје мајке, своје породице и дођемо у манастир. Изабрали смо љубав према Богу , када смо схватили да је због нас патио на крсту.

Желим да останем веран Господу Богу! Позивам браћу и сестре, као и све православне хришћане! Ми не треба људима да останемо верни, него Господу Исусу Христу и истини наше Православне Цркве!

longinzar3Хвала Богу да смо данас схватили шта се догодило и да нам је Господ омогућио да живимо у овим временима, како би смо упознали истину наше православне вере. На крају крајева, ако је издаје Христа било пре 30-40 година због непознавања вере, сам Господ је дакле уредио да живимо да би смо упознали и разумели нашу веру , како би у стопу пратили Спаситеља а не овакве људе.

Нека њихову савест мори потписивање документа „Односи Православне Цркве са осталим хришћанским светом“, нека се они боре са тим што су потписом потврдили свој став да исти тај документ „не нарушава чистоту православне вере и не одступа од канонског предања Цркве“. Нека се покају.Недостаје им понизности а понос је од ђавола.

Ко може да их укротити када су посланици Бога на Земљи, када имају чистилиште, када газе све наше догме и каноне Православне Цркве и својим чињењем су се одрекли Бога?

То нам није доста? Какво поновно братимљење? Пољубац Јуде!

Тражим опроштај од Преосвећеног, али он мора да тражи опроштај од наше Православне Цркве, Православних Хришћана и свих Светих Отаца, који хиљаду година чувају истину, а ове та их истина вређа.

Одговор епископа Лонгина о усвајању завршног документа за одржавање Свеправославног сабора

Питање (1 ч 27 мин 30 сек …): Они тврде да екуменизам није јерес, већ „покрет за уједињење свих хришћана“. Ово тврђење је записано у документима које је патријарх Кирил потписао у Шамбезију 2015. године.

longinzar2Не замерите браћо и сестре. Одлука је донета и пре самог Архијерејског сабора. Два дана смо присуствовали заседању али без икаквог права на разматрање документа. Увођење свејерејси екуменизма у РПЦ, кроз усвајање докумената завршено је без саборног разматрања на Архијерејском сабору (2-3. фебруар 2016.године), без разматрања са свештеницима, монасима и мирјанима РПЦ. Патријарх Кирил је лишио РПЦ саборности. Патријарх Кирил је одлуку о тако важном питању за читаву пуноћу Руске Цркве , донео самостално.

Ми се молимо за нашег оца, Његову Светост Патријарха. И ако је он наш отац а ми његова деца, верни смо му све док он не нарушава чистоту православне вере и не одступа од канонског предања Цркве . Када Патријарх гази свештене Догмате и Каноне Православља, учења Светих Отаца и крв Светих Мученика и Исповедника, који су разобличавали и борили се против јереси, ми му не можемо бити верни, бирамо верност Православној цркви.

У ситуацији када смо инсистирали на постојању догматских грешака, или можемо рећи највећим гресима против Светога Духа, подигао сам руку да искажем незадовољство и своје неслагање што не могу да гласам по том питању, речено ми је: “Ко си ти? Седи, можемо и без тебe!“

У реду, они могу да доносе одлуке и без мене, али не без Бога, нити Истину смеју изоставити.

Немам ништа против њега (патријарха Кирила) али једна особа не може да одлучи о судбини наше Цркве. Мора да постоји Сабор. Они кажу да је Сабор дао зелено светло. Шта, онда смо ми пред целим светом у ствари варалице? Нама нико ништа није рекао о икаквим састанцима, за овако нешто немају наш пристанак.

Када смо скренули пажњу Његовој Светости да се гази православни догмат о Цркви (реч је о одлукама Архијерејског Сабора 2-3. фебруара 2016. године), добили смо одговор : „Седите доле, сви! Тишина! Све је одлучено! Сви су гласали „ЗА“, све је готово!”

Али чекајте , одакле вам право? Били смо присутни али никако у ситуацији да се огласимо, да изрекнемо истину.

Православни народ сада оптужује:  Зашто су  нас издале владике? Зашто су на то  пристали?

longinzar1Било је много владика који су пристали из страха, бојали су се казне. Горе него у доба комуниста .. И то је наша вера православна… а ми  смо слободно и из љубави пришли Богу , и нећемо слушати лажна учења?

„Папизам се назива јерес, која је обухватила Запад, од које су призашле, као од дрвета гране, различита протестанска учења. Папизам присваја папи својства Христа и тиме одбацује Христа. Неки западни писци скоро јавно су изнели то одрицање, рекавши да је много мањи грех одрицање од Христа, него грех одрицања од папе. Папа је идол паписта, он је њихово божанство. Због те ужасне заблуде благодат Божија је одступила од паписта; они су предани сами себи и сатани – изумитељу и оцу свих јереси, међу којима и папизма“. Светитељ Игњатије (Брјанчанинов)