Почетна / КАТАКОМБЕ / Манастир Светих српских просветитеља у Колумбусу (САД) свечано прославио своју храмовну славу

Манастир Светих српских просветитеља у Колумбусу (САД) свечано прославио своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

 У недељу, 2./15. септембра, у манастиру Светих српских просветитеља у Колумбусу (САД) свечано је прослављена храмовна слава. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије. Епископу Артемију су на Литургији саслуживали: Протосинђел Евтимије (Милентијевић), јеромонах Симеон (Весић), протојереј Стефан Икономовски и јерођакон Пајсије (Марковић). Овом свештеном сабрању присуствовало је око стотину верника из Америке и Канаде. Неки од њих су се причестили Пречистим и Животворним тајнама Христовим.

 

Након Литургије Владика Артемије је извршио  чин резања славског колача и благосиљања жита које су, у част светих српских просветитеља, принели братство манастира и овогодишњи домаћин славе Милан Ћелић из Виндзора (Канада). За следећу годину пријавили су се: Борис и Тијана Јовановић из Колумбуса.

У својој архипастирској беседи Владика је поучио своју паству:

„Свети српски просветитељи су са нама свакога дана и ми са њима. Читамо њихова житија и тамо налазимо њихову науку коју су проповедали, али пре свега су чувари српских предања од сваке јереси, од свих заблуда. Они су и данас то. И ми се трудимо да будемо у заједници са њима, да не будемо са онима који немају предање Цркве, који га се одричу, на један или други начин. Који прихватају свејерес екуменизма. А ми имамо наше дивне просветитеље на које треба да се угледамо, које треба да следимо, јер само тако наша служба биће њима пријатна и Богу угодна. Јер, ако ми речима њих поштујемо, а делима их се одричемо, већ чинимо супротно ономе што су они чинили, што су они радили и проповедали. Онда је узалуд поштовање речима. Сам је Господ рекао: Неће сваки који ми говори Господе, Господе, ући у Царство небеско, него онај који извршава вољу Оца мога небескога.“  То важи за све нас, трудимо се на томе, чувајмо њихову веру, њихово предање, чувајмо међусобно њихову љубав коју су имали, коју и ми треба да имамо: љубав Христову према свима људима, али пре свега према Господу Христу и Његовој божанској науци. Њу треба да чувамо и сачувамо неисквареном, неокрњеном, неизмењеном, непромењеном. Јер само тако радећи, браћо и сестре, ми се можемо надати у милост Божију.“

Празнична радост настављена је трпезом љубави коју су за све присутне припремили братство манастира и овогодишњи домаћин славе. Том приликом се пригодном беседом верном народу обратио протојереј Стефан, старешина катакомбе у Торонту.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији. Све беседе Епископа Артемија налазе се овде.