Почетна / КАТАКОМБЕ / Манастир Рођења Пресвете Богородице у Прањанима свечано прославио своју храмовну славу

Манастир Рођења Пресвете Богородице у Прањанима свечано прославио своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

У суботу, 8/21. септембра, у Богородичином манастиру у Прањанима код Горњег Милановца свечано је прослављена храмовна слава Рођење Пресвете Богородице – Мала Госпојина. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај уз саслужење: Његовог Преосвештенства Хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума, протосинђела Игњатија (Станића), протосинђела Јована (Узелца), јеромонаха Јакова (Купрешака), јеромонаха Паладија (Матића), јереја Горана Калушевића, јерођакона Методија (Ђурђевића) и ђакона Зорана Крстића. Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 300 верника из разних крајева наше отаџбине. Неки од њих су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије Владика Николај је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Пресвете Богородице принели сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе: Верица Креманац, Јоргованка Топаловић и Снежана Терзић из Чачка. За наредну године пријавили су се: Будимир Марић и Горан Јосијевић из Чачка.

Архипастирском беседом присутном народу обратио се Владика Наум. У својој беседи владика је говорио о Пресветој Богородици као посредници нашега спасења и изабраном сасуду који је благодаћу Духа Светог припремљен за најузвишеније служење Богу, да у себе прими и роди Реч Божију и буде узнесен до највећих духовних висина које су изнад стања у којима се налазе серафими и херувими.

„Пресвета Богородица је светлост свештеницима, снага монаха, лек болеснима, гром богохулницима и рушитељима Цркве. Она је мајка свих хришћана и брза помоћница наша“ –  нагласио је владика.

Празнично славље настављено је трпезом љубави. У току трпезе љубави приређен је пригодни програм од стране хора „Преподобни Јустин Ћелијски“ из Барајева и верника при овој прелепој и благодатној катакомби.

Инфо служба