Почетна / КАТАКОМБЕ / Катакомба Светог Преподобномученика Харитона Косовског у Сурдуку свечано прославила своју храмовну славу

Катакомба Светог Преподобномученика Харитона Косовског у Сурдуку свечано прославила своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

Kатакомба у Сурдуку посвећена је Светом Преподобномученику Харитону Косовском и метох је манастира Преподобног Јустина Ћелијског. На дан спомена овог новог сведока Васкрслог Господа Христа, 28. септембра/11. октобра, катакомба је свечано прославила своју трећу храмовну славу у новоизграђеној пространој капели. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслужење: Хорепископa старорашког и лозничког Г.Г. Николаја, Његовог Преосвештенства Хорепископа новобрдског и панонског Г.Г. Максима, Његовог Преосвештенства Хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума и 15 других свештенослужитеља епархије. Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 350 верника из разних крајева наше отаџбине. Неки од њих су се причестили пречистим и животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије Владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Светог Преподобномученика Харитона Косовског принели братство манастира Светог Јустина Ћелијског и овогодишњи домаћини славе: Евгенија Новковић и Слађана Обрадовић из Београда, Александар и Весна Миљевић из Барајева и Јован Миљковић из Инђије. За идућу годину пријавили су се: Стеван Малечков, Радмила Димитријевић, Сергеј Мрђа и Горан Тица, сви из Београда.

Архипастирском беседом присутном народу обратио се Владика Максим:

„У Светом Писму и у Светом Предању речено је да ко нема оца нема ни сина. Тако и ми не можемо говорити о светом преподобномученику Харитону, а да не поменемо његовог духовног оца Преосвећеног Владику Артемија. Господ је рекао да се дрво по плодовима познаје и епархија која је поверена Преосвећеном Владики Артемију, као најзрелији плод похваљује и хвали се управо светим преподобномучеником Харитоном.

Ми се данас радујемо спомену светог Харитона, молимо се њему да се он моли Богу за нас, радујемо се што смо, ево први пут, његову славу отпразновали, прву Литургију служили у овом новоподигнутом скромном храму. Радујемо се што је Господ кроз тај новонастали култ овог свеца спојио север и југ. Он је у мучеништву своме и подвижништву просијао на југу наше земље, на Косову и Метохији, а ево на овакав диван начин овде на северу наше земље се прославља његов свети спомен. Тиме показује Господ како кроз своје свете угоднике, као и кроз свог угодника Харитона, спаја и сабира све нас у Цркви својој, како кроз њихов узвишени пример светог живота и мученичког страдања Господ све нас призива и позива да следимо пут светог Харитона, да стојимо смело на бранику наше вере у овим тешким данима, јер за Православне хришћане у овом времену увек су дани тешки. Али зато имамо Цркву Христову и угоднике Христове као нашу огромну утеху, наш ослонац, наше укрепљење, а међу њима и новопројивашег угодника светог Харитона“, нагласио је владика.

Након архипастирске беседе Владике Максима обављена је свечана додела захвалница добротворима и истакнутим приложницима новосаграђене капеле Светог Преподобномученика Харитона Косовског. Захвалнице је уручио Владика Наум, старешина катакомбе. Захвалнице су добили:

1. Горан Којић из Лазаревца
2. Слободан Тешић из Београда
3. Протојереј Стефан и Слађана Икономовски из Торонта
4. Горан и Снежана Јакшић из Отаве, Канада
5. Милан Четник из Батајнице
6. Зоран и Снежана Јеличић из Батајнице
7. Виолета Табић из Лелића
8. Ненад Голубовић из Пирота
9. Мирослав Радаковић из Београда
10. Саша Трифуновић из Београда
11. Жарко Кркобабић из Франкфурта
12. Небојша и Љиљана Миловановић из Франкфурта
13. Слободан и Весна Кнежевић из Лукова
14. Милорад Вујасиновић из Нове Пазове
15. Душан Штрбац из Вршца
16. Сергеј и Олга Мрђа из Београда
17. Миле Стојановић из Београда
18. Живко Здјелар из Бешке
19. Фирма „Стефан“ из Ариља
20. Александар и Весна Миљевић из Београда
21. Милета Денић из Старе Пазове
22. Никола Трипковић из Београда
23. Јован Миљковић из Беча

 

Уследила је трпеза љубави за све присутне. У току трпезе љубави приређен је пригодан програм од стране верника при овој катакомби.

 

Инфо служба

Све беседе Хорепископа Максима налазе се овде.