Почетна / КАТАКОМБЕ / Катакомба у Франкфурту свечано прославила своју храмовну славу

Катакомба у Франкфурту свечано прославила своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

Катакомбни храм Епархије рашко-призренске у егзилу у Франкфурту посвећен је Покрову Пресвете Богородице. Ова малена катакомба је у недељу, 13. октобра, свечано прославила своју храмовну славу Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај. Владици Николају су на Литургији саслуживали настојатељ катакомбе –  протосинђел Димитрије и протосинђел Иринеј. Литургији је присуствовало монаштво Епархије и око 50 верника. Већи део светосаваца се на Литургији сјединио са Господом Христом кроз Свето Причешће.

Након Свете Литургије Владика Николај је извршио чин резања славског колача и благосиљања кољива које су у част Пресвете Богородице принели овогодишњи домаћини славе: Синиша Росић из Бадовинаца, Жарко Кркобабић из Франкфурта и Љиљана Миловановић из Лангена. За идућу годину за домаћина славе пријавио се Милорад Марјановић из Минхена.

Архипастирском беседом верном народу обратио се владика Николај, истичући покров и моћно заступништво Пресвете Богородице:

”Она нас заступа пред Престолом Божијим, она нас закриљује молитвама својим, благодаћу својом.  Чудесна Владичица наша Пресвета Богородица. На земљи слушкиња Божија, а на небу Царица. Мајка свих Православних хришћана. Заштитница удовица и сирочади и свих ожалошћених. Зато јој ми толике песме и толике хвале узносимо, зато се ми молимо Владичици нашој увек, а поготово данас и на њене празнике када нас она закриљује молитвама својим и штити благодаћу својом, и укрепљује нас да издржимо сва искушења, да пребродимо све муке и да будемо прави, истински Православни хришћани, да славимо Бога у Истини, правди и благодати у Цркви Божијој, Једној, Светој, Саборној и Апостолској.”

Празнично весеље настављено је трпезом љубави коју су припремили овогодишњи домаћини славе и верни народ при овој благодатној катакомби. Том приликом је одржан пригодни програм од стране музичког ансамбла „Корени.“

Инфо служба