Почетна / КАТАКОМБЕ / Томиндан у Врњачкој Бањи

Томиндан у Врњачкој Бањи

Print Friendly, PDF & Email

Манастир Епархије рашко-призренске у егзилу у Врњачкој Бањи посвећен је Светом Апостолу Томи. У суботу, 6/19. октобра, манастир је свечано прославио своју храмовну славу. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај уз саслужење: протосинђела Игњатија (Станића), протосинђела Мартинијана (Ђурђевића), јеромонаха Јакова (Купрешка) и јерођакона Михаила (Крговића). Прослави храмовне славе присуствовало је монаштво епархије и око 150 светосаваца. Неки од њих сјединили су се са Господом кроз Свето Причешће.

Након Свете Литургије Владика Николај је извршио чин резања славског колача и благосиљања кољива, које су принели братство манастира и овогодишњи домаћин славе Мирко Зорић из Крушевца. За домаћина идуће године пријавио се Горан Косовац из Гаја.

Архипастирском беседом верном народу се обратио владика Николај:

”Чиме треба да узвратимо Господу за сва доброчинства Његова? Треба да узвратимо живом вером у живога Бога, да исповедамо Господа Исуса Христа, да исповедамо Његово Свето Васкрсење као што су исповедали свети апостоли. Господ је похвалио своје свете ученике и похвалио светог апостола Петра, зато што су они препознали и осетили и поверовали у Господа Исуса Христа као Сина Божијег. Круна је била њиховог труда да поверују у Господа Исуса Христа и да Дух Свети сиђе на њих, да их освети и укрепи. Ако се и ми трудимо и молимо и ако будемо постили, ако будемо своје грехе исповедали и кајали се благодат Духа Светога и Дух Свети почиваће и на нама и он ће нам помоћи да у овом тешком времену савладамо сва искушења отпадије и издаје вере, не само од обичних људи него и од оних који су у највишим чиновима у Цркви. Као што су свети апостоли веровали, тако и ми треба да верујемо. Свети апостол Тома је посумњао у Васкрсење Господа Исуса Христа, али касније када се уверио он је ускликнуо Господ мој и Бог мој, а и ми да узвикнемо Господ наш и Бог наш – Син Божији.”

Уследила је трпеза љубави за све присутне коју су припремили манастирско братство и овогодишњи домаћини славе.

Инфо служба

Све беседе Хорепископа Николаја налазе се овде.