Почетна / КАТАКОМБЕ / Петковдан у манастиру Светог Архангела Михаила у Нишу

Петковдан у манастиру Светог Архангела Михаила у Нишу

Print Friendly, PDF & Email

Празник Преподобне матере наше Параскеве – Петке свечано je прослављен у манастиру Светог Архангела Михаила у Нишу Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије. Епископу Артемију су на Литургији саслуживали: архимандрит Варнава (Димитријевић), јеромонах Хризостом (Јовановић) и јерођакон Дионисије (Морачанин). Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око стотину верника. Неки од њих су се причестили Пресветим и Животворним Тајнама Христовим.

У својој архипастирској беседи Владика Артемије је поучио своју паству:

„Данас цео свет пати од разних сукоба, од разних ратова, прогона и разних других искушења, а постоји решење, браћо и сестре. Постоји решење, само кад би људи хтели да га прихвате. То је оно што је Господ рекао у данашњем Светом Јеванђељу: ”Оно што желите да вама чине људи, чините и ви њима и љубите ближњега својега као самога себе.” Кад би ту заповест о љубави Божијој, о љубави међу нама људима, када би људи прихватили, применили у животу своме не би требало ни војске, ни полиције, ни судова. Тада би био, у ствари, рај на земљи и припрема за Царство Небеско. Али људи склони разним слабостима својим, страстима својим, речима својим, егоизму своме, они заборављају, не прихватају ту науку Божију којом би могли да разреше све проблеме савременога света.

Да не чинимо никакво зло другоме, оно што не бисмо желели да нама други чине, а да чинимо све оно што бисмо желели да нама други чини, а сви желимо да нас други поштују, да нас воле, да нас цене, да нам помогну у нашим невољама. Чинимо то другима и благодат и милост Божија биће са нама увек и у векове векова.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне припремљена од стране манастирског братства.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији. Све беседе Епископа Артемија налазе се овде.