Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослава имендана Епископа Артемија у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског

Прослава имендана Епископа Артемија у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског

Print Friendly, PDF & Email

У суботу 20. октобра (2. новембра) у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву Светом Архијерејском Литургијом свечано је прослављен спомен Светог Великомученика Артемија, великог сведока васкрслог Господа Исуса Христа и небеског заштитника Његовог Преосвештенства Епископа рашко-призренског у егзилу Г.Г. Артемија. Светом Архијерејском Литургијом началствовао је Епископ Артемије. Владици Артемију су на Литургији саслуживали Преосвећени Хорепископи: Николај, Максим и Наум и двадесет других свештенослужитеља. Овом свештеном  литургијском сабрању присуствовало је бројно монаштво епархије и око четири стотине светосаваца из разних крајева наше земље. Неки од њих су се и сјединили са Господом Христом кроз Свето Причешће.

Након Литургије одржан је парастос поводом Митровских задушница. Парастос је служио Хорепископ Наум.

Чин благосиљања славског колача и кољива извршио је Хорепископ Николај а присутном народу се архипастирском беседом обратио Хорепископ Наум. У својој беседи Владика Наум је говорио о врлинама и страдању за Христа Светог Великомученика Артемија упоређујући га са мудрим човеком који је, вршењем заповести Господњих, дом своје душе саградио на камену те га воде и ветрови искушења не могоше оборити.

Као велике небеске заштитнике Епископа Артемија, поред Светог Великомученика Артемија, владика је поменуо његовог духовног оца – Преподобног Јустина Ћелијског и духовног сина – Светог Преподобномученика Харитона Косовског. У њиховом молитвеном заступништву и труду Владике Артемија да са своје стране испуни све што је потребно да би се творила воља Божја, владика Наум је видео извор благодатне помоћи Божје која крепи Епископа Артемија у његовој духовној борби, јер „много је моћна усрдна молитва праведника“ (Уп. Јак 5, 16).  „Помоћи ће нам Господ на молитве светих ако се и сами трудимо да творимо вољу Божију“, поучио је присутни народ Владика Наум.

На крају је владика честитао имендан слављенику:

„Нека је сретан и благословен имендан нашем Владици и духовном оцу. Нека га Господ укрепи у његовој духовној борби, нека му Господ да снаге и свако небо-земно благо, да и он може са светим апостолом Павлом да каже: „Добар рат ратовах, трку заврших, веру сачувах. А сада ме чека венац правде који ће ми у онај дан дати Господ, праведни Судија“ (2. Тим. 4, 7–8). Амин, Боже дај.“

Након Литургије уприличена је трпеза љубави за све присутне. Том приликом Владика Максим је одржао кратку беседу и уручио слављенику пригодни поклон монаштва епархије – архијерејску митру. На крају се Владика Артемије захвалио својим гостима на присуству и честиткама. Хор „Преподобни Јустин Ћелијски“ је својим програмом додатно украсио ову предивну светковину.

Свечано празновање Светог Великомученика Артемија у Барајеву завршено је заједничким фотографисањем.

Инфо служба

Све беседе Хорепископа Наума налазе се овде.