Почетна / КАТАКОМБЕ / Недеља 21. по Духовдану у манастиру Свих српских светитеља у Гринбаху

Недеља 21. по Духовдану у манастиру Свих српских светитеља у Гринбаху

Print Friendly, PDF & Email

 У Недељу 21. по Духовдану, 28. окт./10. новембра, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Свих Српских Светитеља у Гринбаху (Аустрија) уз саслужење: архимандрита Варнаве (Димитријевића), протосинђела Димитрија (Ђоковића), протојереја Јарослава Кадила и јерођакона Дионисија (Морачанина). Овом свештеном Литургијском сабрању присуствовало је око стотину верника. Неки од њих су се и причестили Пресветим и Животворним Тајнама Христовим.

У својој архипастирској беседи Владика Артемије је поучио своју паству:

„Овде је посебно важно истаћи и објаснити шта се под трњем које гуши Реч Божију, које гуши Истину Божију, шта је то трње у нашем животу? То је све оно што је противно Истини Божијој, што је противно Откровењу Божијем. Не само наше слабости и страсти и жеља за богатством, него и разне науке – нове, демонске, људске којима није стало до Истине Божије, него до философирања, до своје мудрости, до свога промовисања.

Целога живота Цркве, ево две хиљаде и нешто година, Црква се борила са свим тим искушењима. Увек је било оних који су Реч Божију, који су науку Божију покушавали да омаловаже, да је презру, да је одбаце. Да уместо ње проповедају себе и своју људску мудрост. Тако је и данас, браћо и сестре, многи мудраци данас живе са нама у овоме свету. Многи уместо Господа Христа проповедају себе, своје новотарије, своје мудровање. Много је јереси које се данас шире и проповедају, а међу њима је најопаснија она која пориче све Истине Божије, то је свејерес, како каже отац Јустин, екуменизма.“

Након Свете Литургије уприличена је трпеза љубави за све присутне. У току трпезе љубави приређен је пригодни програм од стране светосаваца при овој катакомби.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији. Све беседе Епископа Артемија налазе се овде.