Почетна / КАТАКОМБЕ / Недеља 24. по Духовдану у манастиру Свете великомученице Марине у Дудовици

Недеља 24. по Духовдану у манастиру Свете великомученице Марине у Дудовици

Print Friendly, PDF & Email

У Недељу 24. по Духовдану, 18. новембра/1.децембра, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Свете великомученице Марине у Дудовици уз саслужење: архимандрита Варнаве (Димитријевића), јереја Игора Матијевића, јереја Горана Калушевића и јерођакона Дионисија (Морачанина). Литургији је присуствовало око стотину светосаваца.  Неки од њих су се на Литургији сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

У својој архипастирској беседи Владика је поучио своју паству:

„Када очекујемо некога великог госта у наш дом ми кућу сређујемо, кречимо, чистимо, доводимо све у ред  да би гост када дође, видевши све уредно, ушао у нашу кућу, да не би када дође видео унутра запуштеност и прљавштину и нечистоту, окренуо се и отишао. А ми, ми очекујемо ускоро највећега госта Господа Исуса Христа који је из љубави и милости према роду људскоме сишао с неба, постао човек ради спасења нашега. За тај сусрет ми се припремамо углавном молитвом и постом, зато је света Црква одредила пред овај велики празник пост од шест недеља или 40 дана и зове се мала четрдесетница, за разлику од оне пред Васкрс која је велика четрдесетница.

Да нас Господ све удостоји да Га примимо радосно као Богомладенца од све душе своје. Да му отворимо врата не само нашега дома, него и нашега срца. Да се он усели у нас и да му у нама буде пријатан боравак, пријатнији него у хладној витлејемској пећини, јер само ако будемо тако живели и радили, браћо и сестре, онда можемо се надати да се нађемо у Царству небескоме, у Царству Христовоме где се сви светитељи Божији налазе.“

После Свете Литургије од стране сестринства манастира приређено је пригодно послужење за све присутне.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији. Све беседе Епископа Артемија налазе се овде.