Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослава Крсне славе Епископа Артемија у „Новој Никеји“

Прослава Крсне славе Епископа Артемија у „Новој Никеји“

Print Friendly, PDF & Email

Спомен дивног угодника Божјег и великог заштитника рода хришћанског, Светог оца нашег Николаја Мирликијског Чудотворца (6/19. децембар), свечано је прослављен у свим катакомбама епархије у егзилу. Најсвечаније је било у манастиру „Нова Никеја“ у Лелићу. Овде је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије прославио своју Крсну славу. Ово је прва литургијска прослава Крсне славе Епископа Артемија у новосаграђеној задужбини.

Свету Архијерејску Литургију поводом овог великог празника служио је Епископ Артемије уз саслужење: Његовог Преосвештенства Хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума, архимандрита Варнаве (Димитријевића), јереја Славена Стевановића, јерођакона Дионисија (Морачанина) и јерођакона Методија (Ђурђевића). Овом Литургијском сабрању присуствовало је око 60 верника. Неки од њих причестили су се пресветим и животворним Тајнама Христовим.

Након Свете Литургије Владика Наум је обавио чин резања славског колача и благосиљања жита које је у  славу и част Светог Николаја принео Владика Артемије.

Архипастирском беседом присутном народу обратио се Владика Наум. Владика је најпре свом духовном оцу и Епископу Артемију пригодним речима честитао Крсну славу а затим је говорио о јеванђелским добрим делима Светог Николаја којима он и данас, као жива књига, учи верни народ Христов:

„Поука светог Николаја је да ревнујемо за чистоту наше вере. И он је сам ревновао. И у његово време Цркву је узнемиравала једна јерес – Аријева јерес. Он је проповедао против те јереси, борио се за чистоту вере. Био је и учесник Првог Васељенског Сабора, и ту, у жару своје ревности он, оснивача те јереси Арија, удари руком, због тога су му свети оци сабора одузели чин и избацили са сабора, све док се нису јавили Господ и Мајка Божија најстаријим епископима и објавили им да је његов поступак њима угодан. Свети отац Николај нас учи да бранимо своју веру и да не ћутимо када је вера угрожена, као што је у ово наше време данас, јер, учи нас свети Николај и сви свети оци:Ћутањем се издаје Бог!“ Уче нас да када је вера угрожена боље је да даш да ти се језик одсече, него да ћутиш. Још кажу: „Нема веће врлине и корисније за Цркву Божију, него одбрана и исповедање Праве Вере када је она угрожена.

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Другог дана славе гости Епископа Артемија били су Његова духовна чеда, монаси из скоро свих манастира Епархије. Том приликом пригодном беседом се присутнима обратио протосинђел Варсануфије, настојатељ манастира Светог Јована Крститеља у Љуљацима. На крају се и Епископ Артемије обратио својој духовној деци речима захвалности и поуком: „Добар син се познаје у одсуству оца. И када ме не буде било, када за то буде Божја воља, ви ћете бити, и треба да будете, оно што сте и сада – и верни, и ревносни, и одани ономе духу којим смо живели овде, заједно, на земљи. Нека да Бог да тако буде. Да то буде знак препознавања монаштва Епархије рашко-призренске, некада на Косову и Метохији, а сада у егзилу. Нека вас Бог све благослови.“

Инфо служба

Све беседе Хорепископа Наума налазе се овде.

Прочитајте транскрипт беседе Епископа Артемија изговорене на трпези љубави другог дана славе.