Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Архијерејска Литургија и рукоположење у Лелићу

Архијерејска Литургија и рукоположење у Лелићу

Print Friendly, PDF & Email

У Недељу Светих Отаца, 23. децембра/5. јануара, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Нова Никеја у Лелићу.Епископу Артемију су на Литургији саслуживали: архимандрит Варнава (Димитријевић), јереј Драгиша Мачар и јерођакон Дионисије (Морачанин). Литургији је присуствовало око 50 верника. Неки од њих су се причестили Пресветим Христовим Тајнама.

У току Литургије Епископ Артемије је у чин јереја рукоположио ђакона Драгишу Мачара из Торонта (Канада). Нови свештеник ће своје службе обављати у парохијском храму Успења Пресвете Богородице у Торонту.

Након Литургије Владика Артемије се архипастирском беседом обратио присутном народу:

У име Оца и Сина и Светога Духа!

Нека је срећан данашњи празник, празник пред Рођење Господа Христа, празник Светих Отаца Христа по телу, празник Отаца – како се назива у нашем народу, празник свих оних који су Богу до сада угодили. Поред дивне беседе коју смо слушали од блаженог, покојног, Преподобног Оца Јустина Ћелијског, ја би само да додам још једну радост коју смо данас овде доживели. Доживели смо да у овом малом скромном Божијем храму, рукоположимо за свештеника, овако великог, високог човека. То је сада наш брат и саслужитељ Драгиша Мачар, родом са Романије, а живи у Канади. Мислио је да се склони, у неку тишину, неку заветрину, али га је Бог пронашао и призвао га, на ово велико, узвишено дело Божије – призвао га је и позвао као жетеоца у њиву Своју, јер увек је било и данас је, жетве много, а жетеоца мало. Нека Бог укрепи нашега брата Драгишу на овом великом и узвишеном послушању које је од Цркве добио, да буде ревносан у свему онако као што Свето Јеванђеље заповеда, јер само тако радећи и служећи Богу и народу Божијем свим срцем, свом душом и  свом снагом, он ће се удостојити Царства Небескога, када овде са земље пође – да се и он нађе тамо са свим Светима и са свима нама ако да Бог и да сви заједно славимо чудесног Господа Христа, који се рађа за спасење на земљи, да са Њим будемо у векове векова. Амин.

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба