Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Бадње вече и Божић у манастиру Нова Никеја у Лелићу

Бадње вече и Божић у манастиру Нова Никеја у Лелићу

Print Friendly, PDF & Email

Празник Рођења Господа Бога и Спаса нашега Исуса Христа, у нашем народу познат као Божић, свечано је прослављен у свим катакомбама Епархије рашко-призренске у егзилу. Најсвечаније је било у манастиру Нова Никеја у Лелићу, где је богослужио Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије.

Прaзнично славље започело је Вечерњим богослужењем на Бадње вече. Након отпуста Вечерње Владика Артемије се обратио верном народу пригодном беседом.

Уследило је освећење и налагање бадњака уз радосно појање божићне песме „Ој бадњаче, бадњаче“. Празнично славље је настављено у манастирској трпезарији, где је обављено уношење бадњака и сламе у дом, уз радосно појање монаштва и верног народа. Уследила је трпеза љубави за све присутне коју је приредило братство манастира.

Сутрадан, на сам празник Рођења Христовог, у 5.00 часова, богослужење је започело Великим повечерјем. У наставку је служена Света Архијерејска Литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије. Епископу Артемију су саслуживали: архимандрит Варнава (Димитријевић), јеромонах Паладије (Матић), јереј Драгиша Мачар и јерођакон Дионисије (Морачанин). Светој Литургији је присуствовало око 40 верника. Многи од њих сјединили су се са Господом кроз Свето Причешће.

Божићну посланицу предстојатеља ЕРП у егзилу Епископа Артемија и подручних му Хорепископа: Николаја, Максима и Наума, прочитао је архимандрит Варнава.

Након Свете литургије приређена је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба