Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Монашење у манастиру Светог архиђакона Стефана у Ариљу

Монашење у манастиру Светог архиђакона Стефана у Ариљу

Print Friendly, PDF & Email

На бденију, уочи храмовне славе Светог архиђакона Стефана, 27. дец./9. јануара, у истоименом манастиру у Ариљу, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије замонашио је у чин мале схиме искушенике ове обитељи: Мирослава (Клицина) и Александра (Вујичића). Новим монасима Владика је дао монашка имена: Митрофан и Антоније. На Великом вечерњу началствовао је Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај. Монашењу је присуствовало око 150 светосаваца.

После чина монашења Владика Артемије се надахнутом беседом обратио новопостриженим монасима, присутном монаштву и верном народу:

„Поред те духовне радости које славимо, тај величанствени празник Бог нас је обрадовао вечерас са још једном благодаћу својом, а то је да је овај манастир доживео два монашења, добио два нова сабрата, а сви ми добили смо двојицу нових молитвеника пред Престолом Господњим  – оца Антонија и оца Митрофана. Они ми личе на ону причу Господњу о радницима у винограду. Један дође да ради од девет сати, а други у једанаести час и оба примише исту награду. Овде имамо оца Антонија који је попут светог Симеона Мироточивог у зрелим годинама кренуо за Господом и имамо младића оца Митрофана који је попут светога Саве као младић кренуо на свету Гору да себе преда на службу Богу. То је знак, браћо и сестре, да у Бога нема позника, да никада није касно покајати се, никада није касно кренути у службу Богу своме, а Бог је милосрдан и милостив и свима дарује по милости својој много више него што можемо ми да заслужимо ма шта чинили у своме животу, јер милост Божија се не мери на граме и на килограме, него се даје пуним рукама.“

Након монашења приређена је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на монашењу. Све беседе Епископа Артемија налазе се овде.