Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / У Ариљу свечано прослављена храмовна слава

У Ариљу свечано прослављена храмовна слава

Print Friendly, PDF & Email

Поводом храмовне славе, празника Светог архиђакона Стефана, 27.дец./9. јануара, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије служио је, у истоименом манастиру у Ариљу Свету Архијерејску Литургију уз саслужење: Његовог Преосвештенства Хорепископа старорашког и лозничког Г.Г. Николаја, архимандрита Варнаве (Димитријевића), протосинђела Агапита (Бичанина), протосинђела Иринеја (Ристића), јереја Драгише Мачара, јерођакона Дионисија (Морачанина) и јерођакона Михаила (Крговића). Светој Архијерејској Литургији присуствовало је око стотину верника.

Након Литургије Владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које је у част Светог архиђакона Стефана принело манастирско братство.

Архипастирском беседом присутном народу обратио се Владика Артемије:

„Испуњавају се речи Господње које је рекао Својим ученицима једном приликом: „Свет ће вас гонити, и неке од вас побити.“ Не све; сви ће страдати, а неће сви бити побијени, али ће неке од вас, казано је, убити. И ето, годину дана после Васкрсења Господа Христа, силаска Светог Духа на Апостоле, пострадао је Свети Првомученик и Архиђакон Стефан – само годину дана како је Господ прослављен. Зато се и каже у данашњем његовом кондаку: „Јуче је Владика – Господ Христос у телу дошао на земљу, а данас већ туга из тела излази“, наравно кроз мучење и страдање за своју веру.

Има много страдања у свету, али не ради вере, него ради земаљских ствари, ради сујете људске, ради непријатељства, мржње – значи страдање због греха. А Свети Првомученик Стефан је страдао из љубави према своме Господу и према својој вери православној. Нека Господ његову свету веру усади у срца наша, да будемо и останемо оно што смо били, Православни Хришћани, који се држе науке Христове, онако како су је Апостоли примили и предали, својим наследницима, Светим Оцима, а од њих и ми примили…“

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији. Све беседе Епископа Артемија налазе се овде.