Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослава празника Светог првомученика и архиђакона Стефана у Дудовици

Прослава празника Светог првомученика и архиђакона Стефана у Дудовици

Print Friendly, PDF & Email

На празник Светог првомученика и архиђакона Стефана, 27. децембра/9. јануара, Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Свете Великомученице Марине у Дудовици. Владици Науму су на Литургији саслуживали: јереј Игор Матијевић, јереј Горан Калушевић и јерођакон Методије (Ђурђевић). Литургији је присуствовало око 50 верника.

Након Свете Литургије Владика Наум је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита, које је у част Светог архиђакона Стефана, принела настојатељица манастира монахиња Марта, славар Светог Стефана.

Архипастирском беседом присутном народу обратио се Владика Наум:

”Данас прослављамо предводника једне велике војске Мученика – Светог Првомученика и архиђакона Стефанa који је свим срцем и свом душом веровао у Господа свога и искрено му служио. Исповедао Господа пред људима и срцем и устима. Знао је Свети Стефан да се срцем верује за правду, а устима се исповеда за спасење, па није тајио веру у Господа Исуса Христа него Га јавно проповедао својим сународницима… Њега су оклеватали да је богохулник и да хули на Мојсијев Закон. Када су га каменовали он се молио за своје непријатеље клечећи: „Господе не урачунај им грех овај“. Тако је Свети Стефан заиста показао да је прави слуга Господњи и да је у његовом срцу савршена љубав према непријатељима. Због тога је Господ и дошао, браћо и сестре, да човеку донесе ту савршену љубав. Ту љубав може имати само онај ко верује у Господа Христа као у спаситеља света и ко живи по Његовом Светом Јеванђељу“.

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба 

Све беседе Хорепископа Наума налазе се овде.