Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Обрезање Господње, Свети Василије Велики и Нова година у Барајеву

Обрезање Господње, Свети Василије Велики и Нова година у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

Троструки празник – Обрезање Господње, Свети Василије Велики и Нова година, свечано је прослављен у манастиру Светог Јустина Ћелијског у Барајеву Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим. Владици Максиму су на Литургији саслуживали: Његовог Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум, протојереј Жељко Марић, протосинђел Иринеj (Ристић), протосинђел Игњатије (Станић), јерођакон Пајсије (Марковић) и јерођакон Методије (Ђурђевић). Литургији је присуствовало око 150 верника.

По завршетку Свете Литургије одслужен је молебан пред почетак Нове године. Након молебана Владика Максим је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које је у част светог Василија Великог принео Владика Наум, свечар светог Василија.

Потом се Владика Максим веома надахнутом архипастирском беседом обратио присутном народу. У својој беседи Владика је о празнику Обрезања рекао:

„Овај догађај записан је у Јеванђељу. Он нам сведочи да је Господ, по речима Светог Василија Великог, кога славимо такође на данашњи дан, благоизволео да подвргне себе Закону, како би га испунио, да прими наше тело, нашу људску природу како би управо тим телом, по речима Светог Василија Великог, обоженим и очишћеним поразио и уништио грех. Господ је дошао у овај свет и извршио домострој нашег спасења, и све што је у том делу нашег спасења учинио јесте од суштинског значаја за веру коју је он донео, веру у Њега, веру у Свету Тројицу – Оца и Сина и Светог Духа, за Цркву коју је основао и за нас који се у тој Цркви спасавамо. Богочовек Христос својим обрезањем није само показао да је дошао да испуни сав онај Закон и кроз то испуњење да га назиђе и превазиђе, да дарује уместо Старог Нови Завет у крви Његовој, већ је дошао да кроз то испуњење посведочи испуњење Закона, да посведочи да је Он не само истинити Бог, већ и истинити Човек.“

О великом светилнику Цркве Божије, светом Василију Великом, владика је рекао:

„Свети Василије Велики је оставио огроман допринос, пре свега у нашем догматском предању Цркве. Он је у налету аријанске јереси био прави стуб вере Православне, прави бедем о које су се све те стреле лукавих јеретика одбијале и тај бедем његовог исповедања и његове чврстине вере Православне заштитио је Цркву Христову, али и до дана данашњег, јер будући да је он живео и проповедао вечиту Истину Христову и њега је сам Бог учинио вечним. Вечан је његов спомен, пре свега у Царству Христовоме, али и овде на земљи. Свети Василије Велики је утемељитељ и свеукупног православног монашког предања. Његова монашка правила представљају темељ монашког живота православног монаштва, посебно општежитељног, оног монаштва које је и Владика Артемије засадио и расадио у нашој епархији, које се у нашој епархији понајвише чува.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне. Трпези љубави је присуствовао и Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај. Овом приликом је хор „Преподобни Јустин Ћелијски“ извео пригодни програм.

Инфо служба

Све беседе Хорепископа Максима налазе се овде.