Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Свети Максим Исповедник свечано прослављен у Кули

Свети Максим Исповедник свечано прослављен у Кули

Print Friendly, PDF & Email

Великог светилника Цркве Божије и великог поборника Православља, Преподобног Максима Исповедника, Света Црква прославља 21. јануара/3. фебруара. Овај дивни угодник Божји је небески заштитник Његовог Преосвештенства Хорепископа новобрдског и панонског Г.Г. Максима. Спомен Светог Максима Исповедника свечано је прослављен у манастиру Свете Тројице у Кули Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај. Владици Николају су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим као и још 15 свештенослужитеља Епархије. Литургији је присуствовао и Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије. Литургији је присуствовало око 150 верника. Неки од њих су се причестили Пресветим и Животворним Тајнама Христовим.

Након Свете Литургије Владика Артемијe је обавио чин резања славског колача и благосиљања жита које је у част Преподобног Максима Исповедника принео Владика Максим.

„Својом архипастирском беседом верном народу обратио се Владика Артемије:

„Благодат Духа Светога данас нас сабра у овоме Божијем храму, браћо и сестре, у овако лепом броју, да прославимо угодника Божијега Светог Максима Исповедника, да прославимо имендан нашега Владике Максима који је понео његово име. Свети Максим Исповедник – предивни угодник Божији, познат по страдању своме за Веру Православну и по борби за очување те истинске Вере Православне – Он је у своје време био, тако рећи, остао једини, који се држао  правих догмата Цркве Божије. Сви остали – и цареви и Патријарси и Епископи, сви су били потонули у јерес монотелитску, а Свети Максим је остао чувар и бранитељ Истине у Господу Христу – да је Он Истинити Прави Бог и Истинити Прави Човек. Ето, тога дивнога Светитеља ми данас прослављамо, браћо и сестре, славећи Бога и молећи се Светом Максиму да он посредује Престолу Господњем за нас, који се трудимо да идемо правим путем Христовим као што је он ишао, да очувамо и сачувамо Веру нашу Православну, као што је то он у своје време учинио и да измолимо његово заступништво пред Богом, за нашег драгог Владику Максима, да га Господ укрепи и да он буде, као његов Светитељ и заштитник, његов други Анђео Чувар – Свети Максим,  да би био и остао доследан и истрајан борац за Веру свету Православну. Зато честитам имендан нашем драгом Владици Максиму желећи му да  још много, много година са својом братијом слави и са свом сабраћом нашом, који су данас дошли овде из разних наших манастира и катакомби да увеличају ово дивно славље.

Нека Господ дарује благодат своју и милост своју свима вама, браћо и сестре који сте такође дошли, да увеличамо прославу имендана нашега и вашега Владике Максима. Нека Господ свима нам дарује милост Своју да бисмо били и остали слуге Божије целога живота свога, и  када пођемо одавде да нас Господ прими у Царство Своје Небеско, тамо где се налазе сви свети угодници Божији, тамо где је Свети Максим Исповедник, да тамо и ми са свима Светима славимо, Чудесног Господа Христа са Оцем и Духом Светим, кроза све векове и сву вечност. Амин.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне. Овом приликом присутном монаштву и верном народу пригодном беседом обратио се Владика Максим.

Инфо служба